Великий піст в 2020 році: коли починається, можна і що не можна їсти

У 2020 році дотримання посту за традицією доводиться на період перед Великоднем. Для віруючих православної церкви ця традиція має історію. Пост є підготовкою до святкування Великодня, яка має на увазі Воскресіння Ісуса Христа, таким чином люди шанують Його пам’ять. Через свою жорсткості і тривалості, віруючим, які страждають від будь-яких захворювань рекомендується робити послаблення (також потрібно проконсультуватися з лікарем, щоб уникнути негативних наслідків). Головна мета цього процеса – духовне очищення.

Коли буде

Через зв’язку з Великоднем Великий піст не має точної дати, отже у людей виникають питання, пов’язані з датами дотримання. Можна зробити самостійний розрахунок, зробити це досить просто. Потрібно знати дату Воскресіння Христа і відрахувати рівно один тиждень назад. Пост доводиться на період між Масляну і Прощеною неділею.

важливо! У 2020 році він проходить з 2 березня по 18 квітня (включно).

Весь етап утримання від їжі і земних утіх підрозділяється на три составлюющіх частини:

  • сорокаденний піст, який пройде з 2 березня до 10 квітня.

Саме 40 днів Ісус не приймав їжу, також цей час називають Святий Чотиридесятницею.

  • Лазарева субота і Вербна неділя (11 і 12 квітня).

В дані свята утримання носять більш слабкий характер.

  • Страсна Седмиця (з 13 по 18 квітня).

Цей тиждень є завершальною, після неї слід Великдень. Відбувається вшанування пам’яті Ісуса Христа, Його останніх мук на землі. Ця та перший тиждень вважаються найбільш складними, так як носять строгий характер. Протягом цього періоду православно віруючі проводять більшу частину свого часу в молитвах, не забуваючи про утримання від їжі. Вони присвячують свій час упокорення своїх негативних емоцій і гріхів.

Історія виникнення

Історія виникнення

Великий піст виник після Його смерті. Дотримуючись цієї традиції, люди шанують страждання Божого сина заради збереження людства. На початку ця подія носило іншу форму. Люди постили на Великдень протягом сорока годин вдень і сорока годин вночі.

Тривалість в результаті становила 3,3 доби. У III столітті пост прийняв сучасний вид, тривалість стала дорівнює 40 дням, християни прийняли таке рішення, через те, що Ісус утримувався від їжу протягом зазначеного часу. Правила протягом історії множетсво раз змінювалися. Варто згадати, що католики мають не настільки суворі правила, в порівнянні з православними віруючими.

особливості харчування

Не всі знають, як слід харчуватися в ці дні. Слід дотримуватися деяких умов харчування під час Великого посту, для деяких саме це і буде найскладнішим. Передбачається відмова від багатьох страв, в якісь дні доведеться повністю позбутися від процесу прийому їжі. Дана стаття допоможе особливо тим, хто лише недавно звернувся до віри і не знає основ цієї традиції. Ці положення допоможуть при складанні раціону.

заборонені продукти

  • Перш за все це всі види м’яса (свинина, яловичина, пташине м’ясо і так далі). Також сюди входять напівфабрикати, до складу яких входить м’ясо в будь-якому вигляді (пельмені, котлети, ковбаса тощо). Яйця і риба теж не вітаються.

дозволені продукти

На перший погляд може здатися, що обмеження занадто великі, але дозволених продуктів досить багато.

  • продукти рослинного походження (овочі, фрукти, гриби)
  • крупа
  • хлібобулочні вироби без яєць, сметани
  • макарони
  • чай або кава
  • мед
  • халва
  • варення або джем

Дуже важливо пам’ятати, що переїдати в ці дні категорично заборонено! Навіть якщо це дозволена їжа з даного списку.

Харчування по днях

Харчування по днях

Церква пропонує віруючим дотримуватися наступних положень на першому етапі:

  1. У перший день після Масниці потрібно абсолютно повністю утриматися від всіх продуктів харчування.
  2. У наступні будні дні дозволяється тільки сухоядение. У меню може входити: овочі, сухофрукти, горіхи і фрукти, з напоїв – компот і чай. Не можна вживати приготовлені гарячі страви.
  3. Раціон в суботу та неділю включаються гарячі страви без олії. Наприклад, пісні супи (борщ), каші, приготовані на воді, компот і так далі.

7 квітня можна включити в меню рибу.

Наступні 5 тижнів повинні бути засновані на наступні правила:

  1. Понеділки, середи і п’ятниці – сухоядение. Негарячій їжа без приготування.
  2. Вівторки, четверги, суботи та неділі – зняття заборони на гарячу їжу. Дозволено навіть рослинне масло.
  3. У Лазареву суботу – гаряча рослинна їжа.
  4. Вербну неділю – рибні продукти не забороняються

Наступна завершальний тиждень:

  1. Понеділок, вівторок, середа, четвер – овочі, фрукти, хліб
  2. П’ятниця – від їжі слід відмовитися, можна пити холодну воду
  3. Субота – тільки хліб і вода

У всі дні крім вихідних потрібно їсти лише один раз на добу. Рекомендується, щоб прийом їжі припадав на час після заходу сонце, але при відсутності можливості мул бажання це умова дотримуватися необов’язково. У суботу та неділю вирішуються денні обіди та вечірні вечері.

інші обмеження

Потрібно пам’ятати, що головна мета Великого посту – це очищення своєї душі від усього поганого. Як наслідок, крім відмови від харчування, потрібно дотримуватися ще кілька вимог:

  • необхідно забути про будь-які розваги (розважальні заходи, телепередачі, кінофільми, музика, ігри в будь-якій формі – все це під забороною)
  • потрібно виключити інтимний зв’язок (навіть із законним чоловіком або дружиною)
  • потрібно відмовитися від шкідливих звичок (алкоголь, сигарети)

Молитви, відвідини церкви і допомогу бідним і хворим людям – це необхідні складові духовного очищення віруючої людини. Слід уникати конфліктних ситуацій, не піддаватися негативним емоціям, таким, як гнів, злість, агресія, ненависть та ін. Необхідно виховувати в собі смирення, прагнути до прояву доброти і розуміння.

При наявності захворювань, проблем зі здарово настійно рекомендується порадитися з лікарем про дотримання посту.

Посилання на основну публікацію