Як їсти у Великий піст в 2020 році по днях

Даний пост буде вважатися найсуворішим в календарі, оскільки його тривалість не перевищує сорок вісім днів. Перші чотири десятки днів символізують митарства Христа в пустелі, коли він відмовляв собі в їжі і плотських задоволеннях.

Чи всім слід постити

Страсний тиждень – це найстрашніше час, під час якого Ісус ще був живий, тому перед тим, як починати постити, слід зрозуміти, що це не проста сувора дієта, що дозволяє схуднути.

Не варто починати пост, якщо не готовий обмежувати себе в тілесних і душевних пристрастях, які сучасна молодь вважає звичайними буднями:

  • не відвідувати весілля і дні народження;
  • відмовитися від вечірок і корпоративів;
  • не пити багато кави і спиртні напої;
  • припинити курити;
  • не виходити у всесвітню павутину;
  • обмежити перегляд телевізора і прослуховування музики;
  • частіше читати біблійні притчі;
  • говорити з оточуючими і своїми дітьми у Господі;
  • відвідувати церковні богослужіння.

Суворого посту дотримуватися не варто жінкам, які перебувають в цікавому положенні. Послаблення були надані ще і жінкам, що годують, тяжкохворим людям або тим, хто реабілітується після хвороби, і маленьким дітям.

Чи всім слід постити фото

Ні в якому разі не варто змушувати школярів постити, але якщо дитина хоче повторювати за батьками, слід ввести деякі послаблення. Можна у вигляді казкових історій розповісти малюкові про великодні традиції, злегка обмежити гри на комп’ютері і перегляд мультиків, замінити шоколадки на не менше смачні сухофрукти.

Основні правила харчування під час Посту

Традиційно календар не буде встановлювати точної дати старту і фінішу Великого посту, оскільки свято цей постійно переміщається, але починається з понеділка і триває фіксовану кількість днів.

У наступаючому році постити люди почнуть в одинадцятий день березня, а припинять цей процес в двадцять сьомий день квітня.

В цей період часу не слід харчуватися такими продуктами, як:

  • будь-які види м’ясних продуктів;
  • ковбаска;
  • готові напівфабрикати;
  • молочко;
  • продукти молочного походження (сирок, кефір, кисле молоко);
  • будь-які яйця (навіть страуса і перепілки);
  • спиртне;
  • кава.

Не варто думати, що тільки продукти зі списку заборонені в меню, оскільки під заборону підпадають ще й їх похідні – майонез, молочні соуси, меланж, шоколадне морозиво, мюслі з йогуртом.

Щоб організм не ослаб, слід заздалегідь продумати, які продукти харчування включати в раціон. Найбільше доведеться вживати рослинних продуктів, горіхів, бобових, грибів, різноманітних круп і сухофруктів, іноді можна дозволити собі шматочок риби або дари моря.

Потижнево харчування в період посту

Харчування в Великий пост в 2020 році по днях дозволяє не тільки поповнювати організм необхідними енергетичними ресурсами, але ще і продумати режим харчування так, щоб основні продукти не повторювалися часто.

Перед тим, як почати постити, слід правильно підготувати до цього тіло і душу, щоб не опинитися в лікарні. Цьому присвячені перші двадцять вісім днів перед постом, які почнуться в наступному році одинадцятого лютого і закінчаться десятого березня.

У цей період немає будь-яких обмежень, але з харчування виключаються м’ясо і субпродукти, а ще настійно не рекомендується переїдати або зловживати спиртними напоями. Це робиться не щодня, а лише на початку тижня, в п’ятницю і середу, щоб тіло поступово звикали до мізерного харчування.

Початкова і кінцева тижня посту найбільш суворі, причому вони наказують почитати тих, хто загинув, захищаючи православну віру. У понеділок не варто куштувати будь-яку їжу, але зате у вівторок дозволено пити чисту воду і їсти хліб.

Потім в меню поступово включаються:

  • в середу – суха їжа, яка вживається холодної і без маслечка;
  • в четвер – сухоядение триває, але в раціон додана охолоджена їжа рослинного походження без масла;
  • в п’ятницю – такі продукти харчування реально злегка проварити;
  • в суботу – в їжу додається трохи рослинного масла і вино;
  • в неділю – триває вживання вареної їжі з маслом і церковного червоного вина.

Потижнево харчування в період посту фото

Другий тиждень буде присвячена Палами Григорію, який є святителем і богословом. У ці сім днів організм продовжує готуватися до духовних і тілесних обмеженням, тому в раціон додаємо:

  • понеділка (вісімнадцяте березня) – сухі і сирі продукти рослинного походження, але виключаємо будь-яке масло;
  • вівторка (девятнадцатое березня) – вся їжа гаситься або вариться, але масло як і раніше відсутня;
  • середовище (двадцяте березня) – знову передбачає вживання сухої і сирої їжі без краплі олії;
  • четвер (двадцять перше березня) – дозволяє поповнити раціон рослинними продуктами в тушкованому або вареному вигляді;
  • п’ятниця (двадцять друге березня) – включає в себе сухоядение;
  • субота і неділя (двадцять третє і двадцять четверте березня) – знову неможливо вжити рослинну їжу у вареному вигляді з рослинним маслом, розбавивши суворий піст чарочкою кагору.

На третьому тижні посту згадують Святий Хрест, а в меню залишаються все ті ж сирі овочі, фрукти і коренеплоди, в які додається крапелька масла і вино лише у вихідні.

Тиждень четверта залишається такою ж бідною в плані харчування, тільки у вихідні дозволено додати в раціон рослинну олію, червоне вино. На цей період випадає велике свято Благовіщення, коли допускається вживання шматочка відвареної або тушкованої рибки, трохи морепродуктів.

П’ята, шоста і сьома седмиці

На п’ятій седмиці православний календар нічого не додає в раціон постить, оскільки він наближений до другого тижня суворого посту. Цей тиждень присвячений Марії Єгипетської, тому рекомендовано просити у неї допомоги в зміцненні тілесному і духовному.

Раціон складається з сирих фруктів і овочів, бобових і горішків, сухофруктів і коренеплодів, але знову приготованих без застосування масла рослинного або тваринного походження. У вівторок і четвер можна все продукти стушкувати або відварити, додавши олію і трохи червоного вина в вихідні дні.

Шоста седмиця буде називатися Квітконосні, причому двадцятого і двадцять першого квітня пост буде менш суворим через настання Вербної неділі і Входу Господа в Єрусалим. У вихідні з нагоди свят дозволено не тільки проварити рослинну їжу з рослинною олією, але ще і додати в раціон:

  • червоне вино;
  • шматочок риби;
  • морепродукти;
  • икорку.

Тиждень сьома носить назву Страсного, є найсуворішою, тому на протязі її варто частіше молитися, допомагати бідним і відвідувати храм. Церква настійно рекомендує згадувати про останні дні життя Христа на Землі, дотримуючись строгого посту.

Трохи поїсти можна тільки один раз в день, але лише, коли небо освітить перша зірочка, а в п’ятницю і зовсім прийом їжі заборонений. Всі інші дні в харчування у Великий піст в 2020 році по днях включаються тільки сирі продукти, причому масло під суворою забороною. Нагородою за обмеження в кінці сьомої седмиці стане рясний м’ясний і рибний стіл в день Воскресіння Господнього (Великодня).

Як виходити з періоду поста

Після того, як в будинку входить Великдень, не варто відразу ж кидатися пробувати абсолютно всі страви зі святкового столу, хоча всі заборони ліквідуються в повному обсязі. Якщо відразу ж з’їсти багато надмірно жирних або гострих, важких і м’ясних продуктів, то можна відразу змінити застілля на лікарняну палату.

Як виходити з періоду поста фото

Мало, хто знає, але священнослужителями і дієтологами вже давно складені прості правила, що дозволяють вийти з посту без проблем:

  • їсти помірно і послідовно;
  • поступово нарощувати обсяг порції кілька днів;
  • в Воскресіння Христове не їсти нічого, крім шматочка паски і пари освячених крашанок;
  • якщо цього мало, то можна доповнити раціон шматочком твердого сиру, чарочкою кагору або шматочком відвареного м’яса;
  • з початку наступного тижня слід поступово додавати звичні продукти харчування в невеликих кількостях, виключаючи екзотику;
  • постійно пити велику кількість чистої води.

Саме ці прості поради дозволять залишатися здоровими і не перевантажувати організм в період посту, омолодив його і доторкнувшись до таїнств Христовим.

Посилання на основну публікацію