Різдвяний піст в 2020-2021 році

Різдвяний піст в 2020-2021 році почнеться вже в листопаді. У православному світі його називають Пилипівський, в честь святого Філіпа.

Різдвяний піст – є одним з найдовших і строгих православних постів для віруючих людей. Він триває рівно 40 днів. Вважають, якщо православні будуть чесно дотримуватися харчування під час посту, то вони зможуть підготувати фізично своє тіло, і зцілити душу до великого свята, а це в церковному світі дуже важливо. Адже церква протягом багатьох століть дотримується стратегії:

  1. Любові.
  2. Миру.
  3. Взаєморозуміння.
  4. Чистоти людської душі і його помислів.

Початок різдвяного посту в 2020-2021 році

У багатьох напередодні початок грудня виникає питання, а якого числа починається різдвяний піст і скільки він триває? Як вже раніше сказано, з початку 28 листопада і тривалістю 40 днів.

Давайте зануримося в самі витоки цього божественного свята і дізнаємося про нього багато цікавого. Спочатку тривалість різдвяного посту була тривалістю 1 тиждень, але після того, як главою православної церкви став єпископ Лука, тоді він продовжив пост з 1 тижня до 40 днів. Так склалося, що початок і завершення посту вже багато століть не змінюється, з 28 листопада по 6 січня.

У чому суть посту?

Суть посту полягає в повному з’єднанні людини з церквою. Під час його дотримання людина повинна очистити своє тіло і душу від брудних помислів, злоби на серце і негативних емоцій.

Як запевняють священнослужителі, віруючий проходить обряд очищення і стає ближче до церкви і Богу. Дотримання харчування має суворо контролюватися.

  1. Потрібно повністю відмовити від алкогольних напоїв.
  2. Куріння сигарет.
  3. М’ясні страви також исключатся.
  4. Не можна їсти солодке.

У чому суть посту фото

За церковним доданнях, після 40 днів до віруючому приходить небесна благодать, яка повністю зцілює його душу і тіло, а також благоволить на майбутнє. Кожен повинен щиро покаятися за свої гріхи і визнати їх, тільки так можна буде відчути благодать.

Основні правила

Як показують статистичні дані наведені аналітиками, в нашій країні мільйони людей будуть дотримуватися різдвяний піст у 2020-2021 році. Це не може не радувати, адже люди дійсно будуть жити з чистими помислами і добром у серці. Для того, щоб правильно його дотримуватися, потрібно знати його правила:

  1. Позбавтеся від всіх негативних емоцій, які є у вас.
  2. Якщо є можливість, то відвідуйте церкву 1 раз в тиждень.
  3. Допомагайте нужденним людям.
  4. Дотримуйтесь правильне харчування (повна відмова від алкоголю, м’яса і солодощів).
  5. Під час посту не відвідуйте розважальних заходів.
  6. Покайтеся перед Богом і попросіть у нього пробачення.

Які страви і продукти можна їсти в різдвяний піст

Протягом усіх 40 днів вам потрібно дотримуватися певного раціону харчування. Пісні страви якраз, відмінно для нього підійдуть. Якщо ви їсте пісний суп або борщ, не додавайте в нього солі, перцю та інших спецій. Якщо пити чай, то без цукру. Їжте більше фруктів і овочів. Так ви зможете не тільки духовно себе очистити, а й добре поправити своє здоров’я і схуднути. У цих продуктах міститься величезна кількість вітамінів, мінералів та інших корисних. Після дотримання посту, ваш організм скаже вам спасибі.

Єдине, що можна собі дозволити з’їсти з солодкого, це мед.

Харчування по днях

У багатьох віруючих є спеціальний календар харчування, який вказує, коли і який продукт можна їсти. 28 листопада розпочало поста, і як кажуть віруючі його краще почати з вживання овочів. Вони можуть бути приготовлені в будь-якому вигляді. Потім вчасно 2-го тижня додавайте в свій раціон горіхи і мед. У 3ю тиждень можна собі дозволити трохи риби, але тільки трохи, а далі все повторюється по колу.

Як було встановлено пост?

Зараз різдвяний піст у 2020-2021 році ця подія, про яку знають багато, але раніше люди про нього не знали. Ще з часів Київської Русі слов’яни проповідували язичництво. Проводили обряди і поклонялися давнім богам і природі. Але після хрещення Русі в 988 році в Києві, все взяли православну віру. І тоді потрібно було народ привчати до нової релігії, щоб вони знали, про її святах. Навіть через 100 років після хрещення багато хто не знав, якого числа настає Різдво.

Цей пост і свято було затверджено блаженним Августином, який описував його в своїх літописах. Спочатку він тривав тиждень, але пізніше його збільшили до 40 днів. Антіохійський патріарх в своїх літописах писав про те, як важливо привчити людей до православ’я і церковних свят, щоб вони очистили свої серця від зла і відкрили душу богу.

Різдвяний піст в сучасному світі

З настанням технічного прогресу і розвитком цивілізації, все менша кількість людей вважають себе віруючими і багато хто навіть не знають з якого числа треба починати постити. Вони вважають за краще бути атеїстами і в усьому покладатися на себе і життєві обставини. Є люди, які вірять в Бога, носять хрест на грудях, але ніколи не відвідують церкву і не дотримуються всіх церковних свят.

Різдвяний піст в сучасному світі фото

На даний момент в світі близько 1 мільярда католицький і православних віруючих. Але в століття високих технологій їх кількість постійно зменшується. Але все ж залишилися ті люди, які дотримуються всі церковні закони і шанують свята, як це було багато століть тому. Цих людей називають старовірами. Вони не визнають всіх благ цивілізації, не користуються інтернетом, телефонами, не дивляться телевізор. Весь свій вільний час вони проводять за молитвою до Бога в очікуванні його благословення. Нещодавно одна компанія, що займається аналітикою провела опитування серед громадян нашої країни. Були опрощени понад 1000 респондентів різного віку. З них близько половини сказали, що будуть дотримуватися різдвяний піст за всіма правилами церковного світу.

Адже коли в житті людини відбувається біда, прикра невдача, то він неодмінно звернутися до бога з проханням про допомогу, навіть якщо ця людина не ходить до церкви.

Прикмети різдвяного посту

– Якщо під час посту на вулиці стоїть погана погода (йдуть дощі) то весна очікується теплою і ранньою.

– Якщо йдуть рясні снігу і стоять люті морози, то весна буде пізня.

– Якщо в перші дні наступу святого посту наступають морози, то фермерам потрібно чекати хорошого врожаю хліба.

– Якщо в сім’ї відбуваються постійні сварки, то цілий рік пройде вкрай негативно, тому утримайтеся від сварок і будьте терпимими один до одного.

– Втрата будь-якої речі говорить про вкрай невдалий проведенні року, а якщо ви знайшли щось, то чекайте добру звістку в будинку.

Посилання на основну публікацію