Проводи зими в 2020 році

Проводи зими це традиційно слов’янське свято, який наш народ відзначає вже багато сотень років. Дана традиція зародилася ще в Київській Русі, там було прийнято в останні дні лютого влаштовувати пишні гуляння, щоб проводити зимушку – зиму і подякувати їй за прекрасні, морозні дні. У цей день господині готували млинці для своїх сімей з різними начинками, сім’я збиралася за одним столом, вони згадували своїх близьких і проводжали холоду.

Проводи зими в 2020 році стане заключним етапом завершення холодів, і настання весни.

Головні страви на столі

Століттями вже склалося, що традиційними продуктами і стравами на столі для проводу зими є:

  1. Млинці з сиром, сиром, ікрою та іншими прянощами
  2. Вареники та сирники
  3. Обов’язково на кожному столі повинні бути присутніми яйця, у слов’ян цей продукт вважався символом нового життя, що обов’язково принесе удачу

Крім всіх слов’янських народів, масницю відзначають також і інші країни. Страви і продукти, які вони подають на свій стіл, відрізняються. Греки готують сирні хлібці з додаванням козячого молока, поляки роблять пончики з різними фруктовими начинками (шоколад, згущене молоко, джем) також на свій стіл вони кладуть велику кількість різних сортів сиру. У шотландців традиційно подається до столу їх національне пиво, яке вони їдять з пісними коржами.

Страви, які не ставлять на стіл

Століттями вже склалося, що наші предки ніколи не вживали м’ясо при проводах зими, з чим це пов’язано поки не ясно. Однак м’ясо можна замінити різними видами риби. Недарма відсутність м’ясо на столі під час святкування назвали м’ясопусного тижня.

Можна припустити, що ця заборона пов’язана з іншим релігійним святом. Масляну проводжають перед церковним святом Великим постом, який суворо забороняє вживання наступних продуктів:

  1. м’ясо
  2. різні солодощі
  3. Алкогольні напої

Повна відмова від м’яса і алкоголю, це приготування до святкування Великого посту.

Готуємося до масниці

З року в рік актуальне питання, якого числа проводжаємо російську зиму? Так вийшло, що в 2020 році масниця відзначатиме з 4 по 10 березня. Варто відзначити, що святкування цього свята дуже рідко випадає навесні.

Свято душі і серця

З цим торжеством у наших далеких предків існує безліч повір’їв і прикмет. Якщо весь лютий буде холодним, то весна настане пізно, в березні слід очікувати морози та сильні снігопади.

Свято душі і серця фото

Похмура погода, дощ або відлига перед початком Масляної, завжди віщували, що урожай на гриби і ягоди буде дуже хороший.

У фермерів теж є чимало своїх прикмет і ось одна з них. В який день небо перед Масляною буде червоним, значить, в такий день краще сіяти пшеницю. Після цього урожай повинен бути багатий.

Якщо під час свята йдуть снігу і наступають сильні морози, чекай великого врожаю гречки.

Також є багато прикмет пов’язаних з приготуванням святкових страв. Вважалося, якщо у господині млинці підгорають, то незабаром чекай поганих звісток в будинок, або хвороби одного з родичів. У цьому випадки треба згодувати все підгорілі млинці кішці або собаці, щоб не накликати на себе невдачу. Якщо млинці вийшли не смачні, то у господині є приховані хвороби, які незабаром дадуть про себе знати. Такі млинці потрібно було спалити в печі. А достаток смачних страв і хороша обстановка в будинку як вважали наші предки, залучає удачу і здоров’я всім членам родини.

Як правильно відзначати масницю?

Якого числа проводжаємо російську зиму, ви вже знаєте. Тепер пора дізнатися, як правильно відзначити це свято. Її відзначають 7 днів і на протязі цілого тижня потрібно вести належним чином.

Понеділок – перший день. Люди починають танцювати, співати народні пісні, кататися на санчатах з гірки. Після приготування перших млинців їх потрібно роздати всім бідним і нужденним, так ви віддаєте частину своєї позитивної енергії людям, які дійсно її потребують. Саме в понеділок починають робити солом’яне опудало.

Вівторок – за старими традиціями його називають «загравання» його назвали саме так через гучних гулянь і розваг. Проводи зими в 2020 році найкраще почати з гучних гулянь в колі сім’ї та друзів. У цей день перестаньте соромитися і підходити до всіх з ким хочете познайомитися. Вважають, що саме так можна знайти свого обранця або обраницю на все життя.

Середовище – «Лакомка» день, коли можна постійно ласувати різною смакотою і не боятися, що можна набрати зайву вагу. У цей день за старою традицією одружені чоловіки приходять в гості до своїх тещами з подарунками.

Четвер – «Екватор» назва вже говорить сама за себе. Половина свята вже пройшло. У четвер потрібно веселитися з особливим запалом, співати і танцювати до упаду. Люди переодягаються в костюми різних казкових персонажів, тим самим відганяють від себе нечисту силу і притягують сили добра.

П’ятниця – в цей день до молодят приходила теща і перевіряла їх побут і давала настанови на майбутнє, а після пригощали різними смаколиками.

Субота – «посиденьки» прийнято збиратися всією сім’єю за один стіл, їсти, спілкуватися і бажати один одному, здоров’я і довгих років життя.

Неділя – закінчення свята, люди прощалися з зимою і традиційно спалювали солом’яне опудало в знак закінчення зими.

Посилання на основну публікацію