Меню-календар Великого Посту на кожен день 2020

Дев’ятнадцятого лютого почався Великий Піст, до якого співала і танцювала ситна і калорійна Масляна. Даний період найсуворіший з усіх посад, оскільки складений з Чотиридесятниці і Страсної Седмиці, тобто тижні попередньої Великодня.

Це означає, що він буде тривати 7 неделек, з яких шість седмиці повністю повторюють пост Ісуса Христа, якого дотримувався в пустелі. А ось останній тиждень – це своєрідна данина болісним дні життя Спасителя, смерті і воскресіння.

Не думайте, що в ці дні віруючим доведеться сидіти на сухарях, оскільки давно вже складено календар з різноманітними інгредієнтами, доступними кожній людині.

Перший тиждень Великого православного посту 2020 року

Початкова седьмица виявилася найсуворішої, бо істие віруючі в перший день тижня, не приймають ніякої їжі, а п’ють лише воду і моляться. Всі заповіді поста будуть скасовані в п’ятницю і середу, а ось в інші дні реально їсти все Нескоромна.

У другий день віруючим дозволено їсти хліб, по можливості чорний, і досхочу напитися води або Квасков. У середу варто скуштувати не тільки хліб, а й будь-яку скоромну їжу, яку вживати слід в сирому вигляді, а саме, лісові та волоські горіхи і фрукти, овочі та зелень, цей же принцип триває і на наступний день тижня.

Меню-календар Великого Посту на кожен день 2020

У п’ятницю раціон стає все більш різноманітним, оскільки в нього входять не обридлі зелень і овочі, хліб будь-яких сортів і фрукти, медові продукти і горішки. Категорично не варто приймати в їжу рослинне масло, а всі продукти знову варто їсти виключно сирими.

Субота передбачає ті ж правила, як в п’ятницю, але з додаванням соку з винограду. У неділю християни зможуть вживати каші, зварені продукти з надбавкою рослинного масла, вжити трохи домашнього червоного вина, де відсутні спирти.

Пісне меню в Великий Піст – яке воно?

Варто зрозуміти, що пісне меню реально урізноманітнити і зробити воістину якісним, однак, без належної підготовки воно може принести більше шкоди, ніж користі. Саме тому церква дозволяє не дотримуватися постів:

  • хворим людям;
  • подорожуючим людям;
  • майбутнім матусям;
  • дітлахам, які не досягнули чотирнадцятирічного віку;
  • військовим.

На всіх інших віруючих поширюються перераховані вище правила, яких слід дотримуватися без поблажок. У пісне меню не будуть входити такі продукти, як м’ясо і субпродукти, риба і ікра, молоко та молочні вироби, яйця і міцні спиртні напої.

При цьому багато людей включають в свій раціон продукти, які не належать до скоромним, в тому числі, жувальну гумку, булочки, здоба, страви з фастфуда, желе, шоколад, цукерки.

Меню-календар Великого Посту на кожен день 2020

Дуже виграють ті господині, які заготовили дари городу в вигляді компотів і соків, маринованих овочів, замороженої зелені і сушених грибочків, оскільки ці продукти урізноманітнюють своє харчування.

Наприклад, меню для сім’ї в другу седмицю ось таким:

Понеділок:

  • сніданок – пшенка на воді, кави;
  • обід – гречаний суп, паста з лушпиння підливою, чай;
  • вечеря – узвар.

вівторок:

  • сніданок – «Геркулес» з яблуками на воді, кави;
  • обід – суп з рисом, котлети з картоплі, чай;
  • вечеря – чай.

Середовище:

  • сніданок – рисова каша, салат з огірків і помідорів, кава;
  • обід – борщ з квашеної капусти з грибами, овочевий салат, компот;
  • вечеря – яблука.

четвер:

  • сніданок – вівсяна каша з горіхами, чай;
  • обід – розсольник з овочів, котлети з моркви, компот;
  • вечеря – тушкована картопля, томатний сік.

п’ятниця:

  • сніданок – кукурудзяна каша на воді, кави;
  • обід – гороховий суп, ікра з баклажана, чай;
  • вечеря – вермішель з грибним соусом, компот.

субота:

  • сніданок – ячна каша, чай;
  • обід – овочевий суп, картопляне пюре, салат з капусти і огірка;
  • вечеря – відварна вермішель, яблука.

неділя:

  • сніданок – рисова каша з сухофруктами, кава;
  • обід – борщ, смажена картопля, вінегрет;
  • вечеря – вівсяна каша на воді з ягодами.

Меню-календар Великого Посту на кожен день 2020

Меню дане є зразковим, тому варто уточнювати, які продукти можна вживати в той чи інший день. При цьому субота в деякі тижні Великого Посту вважається Батьківським Днем, тому варто відвідати на цвинтарі могили рідних людей.

Яким має бути харчування в дні Великого посту

Отже, харчування під час Великого посту безпосередньо залежить від дня тижня, однак, є загальні правила:

  • в перший і останній тиждень пост найсуворіший;
  • в перший день посту п’ють тільки чисту воду;
  • виключаються з меню абсолютно всі продукти тваринного походження;
  • прийнято їсти 1 раз в день протягом першого тижня, винятком стануть тільки вихідні дні, коли їдять два рази;
  • понеділок, п’ятниця, субота – дні, коли можна їсти холодну їжу, але без будь-якого масла;
  • в другій або четвертий день дозволяють їсти страви, приготовані на пару, але виключаючи рослинна олія;
  • рослинне масло (не тільки соняшникова, але і льняне, оливкове, горіхове, кукурудзяна) реально буде приймати в їжу вже з вихідних, при цьому прийняти трохи червоного вина без спирту;
  • в батьківські суботи православні намагаються нічого не їсти, а пити тільки воду;
  • не варто вживати їжу, також, і в Страсну п’ятницю останньої седмиці поста.

Категорично заборонено харчуватися продуктами, які містять хімічні добавки або ж ароматизатори, тобто доведеться забути про газовані солодкі напої, сухариках, чіпсах, напівфабрикатах.

Меню-календар Великого Посту на кожен день 2020

Під час сухоядением можна харчуватися строго (квашена, сушена, сира їжа, чорний хліб, гриби мариновані та солоні, не можна пити каву і чай, але досхочу можна вживати соки і воду), або ж помірно (можна запікати вищевказані продукти, можна запарити кашу- пластівці, пити чай і вживати мед або горішки).

Всі ці правила безпосередньо стосуються ченців і священиків, а звичайні люди, а тим більше, ті, які працюють на важкій фізичній роботі, можуть переробляти деякі правила. Незмінним залишається лише варіант, при якому не можна їсти будь-яке м’ясо і яйця.

Обивателі можуть харчуватися кашами та фруктами, овочами і зеленню, грибами і горіхами, проте, не варто займатися черевоугодництво, роблячи страви вишуканими і дуже смачними. Слід частіше молитися, здійснювати благочестиві вчинки, що може принести більше задоволення, ніж найсуворіший Великий піст.

Чи можна їсти рибу в Великий пост і коли

Багатьох любителів рибки і морепродуктів хвилює питання про те, чи можна вживати їх улюблений продукт під час Великого посту. Варто відзначити, що побалувати себе шматочком рибки можна в так звані дні послаблення, а саме, на Благовіщення і на Вербну Неділю, тобто першого і сьомого квітня.

Винятком стане те, якщо Благовіщення потрапить на Страсний тиждень, коли вживання риби строго заборонено.

Меню-календар Великого Посту на кожен день 2020

На Вербну неділю буде дозволено побалувати себе шматочком тушкованою рибки або поласувати чорною або червоною ікрою.

Що можна їсти в дні Великого посту

У дні Великого Посту слід подбати про правильне харчування, склавши своєрідне меню на деякий час самостійно і скачавши в інтернеті.

Дозволено їсти в будь-яких кількостях:

  • різний хлібець, сухарі;
  • будь-які крупи;
  • варення, але не желе;
  • грибочки в вареному, замороженому, сушеному типі;
  • квасоля і горошок;
  • будь-які овочі і фрукти;
  • натуральний медок;
  • будь-які ягоди і горішки;
  • фруктові, ягідні соки;
  • узвар;
  • квас;
  • чайні напої зелені і трав’яні;
  • каву;
  • рослинне масло, в тому числі, соняшникова, оливкова, лляна;
  • спеції, однак, з особливою обережністю;
  • іноді червоне вино.

У строго складеному меню варто чергувати страви в залежності від дня тижня, але можливо і взаємовиключних певні продукти, в рамках християнських традицій. Тиждень сьома – найбільш страшна і важка, тому що вона ідентична початкової тижня і дублює її страви.

Меню-календар Великого Посту на кожен день 2020

При цьому постованіе не повинно приносити шкоди здоров’ю, тому слід тверезо зважити всі за і проти, і звернутися за консультацією до свого духівника.

Посилання на основну публікацію