Зміст
Дев’ятнадцятого лютого почався Великий Піст, до якого співала і танцювала ситна і калорійна Масляна. Даний період найсуворіший з усіх посад, оскільки складений з Чотиридесятниці і Страсної Седмиці, тобто тижні попередньої Великодня.
Це означає, що він буде тривати 7 неделек, з яких шість седмиці повністю повторюють пост Ісуса Христа, якого дотримувався в пустелі. А ось останній тиждень – це своєрідна данина болісним дні життя Спасителя, смерті і воскресіння.
Не думайте, що в ці дні віруючим доведеться сидіти на сухарях, оскільки давно вже складено календар з різноманітними інгредієнтами, доступними кожній людині.
Перший тиждень Великого православного посту 2020 року
Початкова седьмица виявилася найсуворішої, бо істие віруючі в перший день тижня, не приймають ніякої їжі, а п’ють лише воду і моляться. Всі заповіді поста будуть скасовані в п’ятницю і середу, а ось в інші дні реально їсти все Нескоромна.
У другий день віруючим дозволено їсти хліб, по можливості чорний, і досхочу напитися води або Квасков. У середу варто скуштувати не тільки хліб, а й будь-яку скоромну їжу, яку вживати слід в сирому вигляді, а саме, лісові та волоські горіхи і фрукти, овочі та зелень, цей же принцип триває і на наступний день тижня.
У п’ятницю раціон стає все більш різноманітним, оскільки в нього входять не обридлі зелень і овочі, хліб будь-яких сортів і фрукти, медові продукти і горішки. Категорично не варто приймати в їжу рослинне масло, а всі продукти знову варто їсти виключно сирими.
Субота передбачає ті ж правила, як в п’ятницю, але з додаванням соку з винограду. У неділю християни зможуть вживати каші, зварені продукти з надбавкою рослинного масла, вжити трохи домашнього червоного вина, де відсутні спирти.
Пісне меню в Великий Піст – яке воно?
Варто зрозуміти, що пісне меню реально урізноманітнити і зробити воістину якісним, однак, без належної підготовки воно може принести більше шкоди, ніж користі. Саме тому церква дозволяє не дотримуватися постів:
- хворим людям;
- подорожуючим людям;
- майбутнім матусям;
- дітлахам, які не досягнули чотирнадцятирічного віку;
- військовим.
На всіх інших віруючих поширюються перераховані вище правила, яких слід дотримуватися без поблажок. У пісне меню не будуть входити такі продукти, як м’ясо і субпродукти, риба і ікра, молоко та молочні вироби, яйця і міцні спиртні напої.
При цьому багато людей включають в свій раціон продукти, які не належать до скоромним, в тому числі, жувальну гумку, булочки, здоба, страви з фастфуда, желе, шоколад, цукерки.
Дуже виграють ті господині, які заготовили дари городу в вигляді компотів і соків, маринованих овочів, замороженої зелені і сушених грибочків, оскільки ці продукти урізноманітнюють своє харчування.
Наприклад, меню для сім’ї в другу седмицю ось таким:
Понеділок:
- сніданок – пшенка на воді, кави;
- обід – гречаний суп, паста з лушпиння підливою, чай;
- вечеря – узвар.
вівторок:
- сніданок – «Геркулес» з яблуками на воді, кави;
- обід – суп з рисом, котлети з картоплі, чай;
- вечеря – чай.
Середовище:
- сніданок – рисова каша, салат з огірків і помідорів, кава;
- обід – борщ з квашеної капусти з грибами, овочевий салат, компот;
- вечеря – яблука.
четвер:
- сніданок – вівсяна каша з горіхами, чай;
- обід – розсольник з овочів, котлети з моркви, компот;
- вечеря – тушкована картопля, томатний сік.
п’ятниця:
- сніданок – кукурудзяна каша на воді, кави;
- обід – гороховий суп, ікра з баклажана, чай;
- вечеря – вермішель з грибним соусом, компот.
субота:
- сніданок – ячна каша, чай;
- обід – овочевий суп, картопляне пюре, салат з капусти і огірка;
- вечеря – відварна вермішель, яблука.
неділя:
- сніданок – рисова каша з сухофруктами, кава;
- обід – борщ, смажена картопля, вінегрет;
- вечеря – вівсяна каша на воді з ягодами.
Меню дане є зразковим, тому варто уточнювати, які продукти можна вживати в той чи інший день. При цьому субота в деякі тижні Великого Посту вважається Батьківським Днем, тому варто відвідати на цвинтарі могили рідних людей.
Яким має бути харчування в дні Великого посту
Отже, харчування під час Великого посту безпосередньо залежить від дня тижня, однак, є загальні правила:
- в перший і останній тиждень пост найсуворіший;
- в перший день посту п’ють тільки чисту воду;
- виключаються з меню абсолютно всі продукти тваринного походження;
- прийнято їсти 1 раз в день протягом першого тижня, винятком стануть тільки вихідні дні, коли їдять два рази;
- понеділок, п’ятниця, субота – дні, коли можна їсти холодну їжу, але без будь-якого масла;
- в другій або четвертий день дозволяють їсти страви, приготовані на пару, але виключаючи рослинна олія;
- рослинне масло (не тільки соняшникова, але і льняне, оливкове, горіхове, кукурудзяна) реально буде приймати в їжу вже з вихідних, при цьому прийняти трохи червоного вина без спирту;
- в батьківські суботи православні намагаються нічого не їсти, а пити тільки воду;
- не варто вживати їжу, також, і в Страсну п’ятницю останньої седмиці поста.
Категорично заборонено харчуватися продуктами, які містять хімічні добавки або ж ароматизатори, тобто доведеться забути про газовані солодкі напої, сухариках, чіпсах, напівфабрикатах.
Під час сухоядением можна харчуватися строго (квашена, сушена, сира їжа, чорний хліб, гриби мариновані та солоні, не можна пити каву і чай, але досхочу можна вживати соки і воду), або ж помірно (можна запікати вищевказані продукти, можна запарити кашу- пластівці, пити чай і вживати мед або горішки).
Всі ці правила безпосередньо стосуються ченців і священиків, а звичайні люди, а тим більше, ті, які працюють на важкій фізичній роботі, можуть переробляти деякі правила. Незмінним залишається лише варіант, при якому не можна їсти будь-яке м’ясо і яйця.
Обивателі можуть харчуватися кашами та фруктами, овочами і зеленню, грибами і горіхами, проте, не варто займатися черевоугодництво, роблячи страви вишуканими і дуже смачними. Слід частіше молитися, здійснювати благочестиві вчинки, що може принести більше задоволення, ніж найсуворіший Великий піст.
Чи можна їсти рибу в Великий пост і коли
Багатьох любителів рибки і морепродуктів хвилює питання про те, чи можна вживати їх улюблений продукт під час Великого посту. Варто відзначити, що побалувати себе шматочком рибки можна в так звані дні послаблення, а саме, на Благовіщення і на Вербну Неділю, тобто першого і сьомого квітня.
Винятком стане те, якщо Благовіщення потрапить на Страсний тиждень, коли вживання риби строго заборонено.
На Вербну неділю буде дозволено побалувати себе шматочком тушкованою рибки або поласувати чорною або червоною ікрою.
Що можна їсти в дні Великого посту
У дні Великого Посту слід подбати про правильне харчування, склавши своєрідне меню на деякий час самостійно і скачавши в інтернеті.
Дозволено їсти в будь-яких кількостях:
- різний хлібець, сухарі;
- будь-які крупи;
- варення, але не желе;
- грибочки в вареному, замороженому, сушеному типі;
- квасоля і горошок;
- будь-які овочі і фрукти;
- натуральний медок;
- будь-які ягоди і горішки;
- фруктові, ягідні соки;
- узвар;
- квас;
- чайні напої зелені і трав’яні;
- каву;
- рослинне масло, в тому числі, соняшникова, оливкова, лляна;
- спеції, однак, з особливою обережністю;
- іноді червоне вино.
У строго складеному меню варто чергувати страви в залежності від дня тижня, але можливо і взаємовиключних певні продукти, в рамках християнських традицій. Тиждень сьома – найбільш страшна і важка, тому що вона ідентична початкової тижня і дублює її страви.
При цьому постованіе не повинно приносити шкоди здоров’ю, тому слід тверезо зважити всі за і проти, і звернутися за консультацією до свого духівника.