Календар для православних на 2020 рік

У церковному календарі величезна кількість свят і священних дат. Однак не всі вони є постійними, деякі святкуються раз в декілька років. У майбутньому році буде так само багато свят, про які повинен знати кожен, хто вірує.

Для того щоб не пропустити найважливіші, необхідно вивчити Православний (Церковний) календар на 2020 рік. Адже він буде включати в себе пости, поминальні дати, а так само седмиці.

Варто розібрати найбільш шановані і очікувані дати, коли необхідно прийти до церкви і зануритися в духовний світ. Адже навіть сама музика в храмі, може надати зцілювальний ефект не тільки для душі, але і для тіла.

Про церковні свята

Більшість православних пам’ятних і святкових дат заповнені діяннями Ісуса Христа і святими. Святкують їх часто, якщо поглянути на актуальний календар, можна побачити що майже кожен день – певний свято або священна дата.

Однак в майбутньому році буде досить багато постів. Дотримуватися їх чи ні, кожен вирішує сам. У православ’ї немає чітких меж, і ніхто не змушує робити те, що не хочеться. Однак посту дотримуються ті, хто серйозно ставитися до своєї релігії. Для кого це непросто – посвятити паски до Великодня або поставити свічку за упокій, пости несуть зовсім інший характер.

Про церковні свята фото

Пост потрібен для того, щоб очистити дух, позбутися від гріховних думок, а так само стати єдиним з духовним світом. Всі служителі церкви тримають пост і живуть за канонами православного календаря.

Для того щоб не втратити важливу дату і прийти до церкви для здійснення правильного ритуалу, необхідно вивчити Православний (Церковний) календар на 2020 рік. Адже часто люди приходять тільки для того щоб попросити, і рідко коли просто віддячити Бога. Якщо людина вважає себе віруючим, і хоче дотримуватися канонів – він повинен знати про них.

Для зручності всі головні дати зі святковими днями були розподілені по місяцях. Їх варто розглянути окремо і дати кожному невелику характеристику.

Січень

У цьому місяці варто очікувати відразу кілька священних і великих свят, які будуть справляти всі православні співвітчизники. До них відносяться:

  • Різдво – найвідоміший свято. Подія відбудеться в ніч на 7 січня. В цей день народився Ісус Христос. У Москві свої двері відкриє Храм Христа Спасителя для самих маленьких парафіян. Для них буде підготовлений великий і яскравий концерт, який зможе їх занурити в священне таїнство цього дня.
  • Обрізання Господнє – про цю дату знають тільки істинно віруючі парафіяни. Ісус Христос прийняв своє ім’я і пройшов обрізання 14 січня, рівно через тиждень після свого народження.
  • Хрещення – в цей день мільйони співвітчизників беруть участь в водохресні купання. Однак для багатьох це лише привід весело провести час. Таїнство Водохрещенського купання необхідно дотримуватися. У цей день протипоказаний алкоголь, мат і інші негативні потреби, які можуть перекрити результат оздоровчої процедури. Дата – 19 січня.

Лютий

У цьому місяці буде одна пам’ятна подія, яке буде наповнене дивом і таїнством. Випаде воно на 15 лютого, коли після народження Христа пройшло рівно сорок днів. У цей день Батьки святого сина, принесли жертву богу, за такий прекрасний подарунок і можливість виховати рятівника.

лютого фото

Відзначати його будуть співом, а так само службою. У цей день варто піти до церкви, так як атмосфера буде просякнута святим духом, який інколи надає чудодійний вплив на організм і душевний стан.

Квітень

Місяць так само багатий на події, саме на нього припадають такі святі періоди зі святковими днями, як:

  1. День Пресвятої Богородиці – саме в цей день архангел Гавриїл прийшов до діви Марії, щоб повідомити їй про радісну подію. Дата – 7 квітня.
  2. У майбутньому році Вербну неділю випадає на 21 квітня. День має особливий характер – саме тоді, Ісус вперше перетнув кордон Священного Єрусалиму. В цей день всі парафіяни приносять гілочки верби, для того щоб їх освятити. Хоча якщо заглибитися в писання, тоді люди використовували пальмові гілки, щоб зустріти сина Божого. Православ’я, в зв’язку з територіальним становищем – використовує Вербу, у якій так само є багата історія.
  3. Великдень у 2020 році буде 28 квітня. У священну ніч мільйони співвітчизників відправляться до храмів для того щоб освятити паски і яйця. Вони в першу чергу є атрибутом свята. І мають власну історію, про яку повинен знати кожен прихожанин. Варто зазначити що паску – символізує присутність Учителя поруч. Після того як Ісус вознісся на небо, його учні клали на його місце шматочок хліба. Паска в православ’ї несе таке ж значення. А ось яйця прийшли після історії з Магдалиною, коли під час своєї подорожі вона забрела в Тиберію. Тоді її привели до імператора, і було велике свято, як дарунок вона вирішила віддати останнє яйце зі словами «Христос Воскрес». Однак імператор не оцінив, і сказав «померлий прокинутися не може, так само як і яйце, стати червоним». Після чого в руках святий, яйце почервоніло. Тепер православні фарбують яйця в знак пам’яті того випадку, адже все в цьому світі можливо.

червень

У червні буде два свята, але вони є не менш важливими, ніж хрещення. Православний (Церковний) календар на 2020 рік включає наступні події:

  • Вознесіння Христа – відзначать православні співвітчизники цей пам’ятний день 6 червня. Бо якщо відрахувати за місячним календарем після розп’яття сорок днів, це свято буде означати дату, коли Христос повернувся на небеса.
  • Свята Трійця – свято має ні одна назва, так само його часто в народі називають – «День духів». Відзначати прийнято після 50 днів, з дня розп’яття. Чому Святої Трійці? Нічого спільного це свято не має з людьми, як багато хто думає через нестачу інформації. Свята Трійця це сам Бог, Святий дух і Божий син. Кожна з частин має своє значення в той період. Божий син – Виконавця, Бог – причина і дія, Святий дух – сполучна ланка між Богом і Божим сином.

Липень

У липні так само буде кілька важливих свят, коли двері церков і храмів відкриються для парафіян:

  1. День Іона Хрестителя (Народження) – 7 липня. Іоанн став першим, хто наважився хрестити Русь. Варто відзначити, що раніше російський народ дотримувався язичництва.
  2. Кінець Петрового посту – 12 липня.

Серпень

У серпні православні співвітчизники вшанують такі дати зі святковими днями, як:

  • Яблучний спас – 19 серпня. Історія виникнення так само досить цікава. Тому кожна православна людина має її знати. Існує повір’я, якщо дитина померла раніше, ніж батько в цей день на небі він може отримати в подарунок райське яблуко. Однак для того, щоб це сталося – батько повинен зібрати урожай і вранці 19 серпня освятити плід і віднести на могилу. Так само за іншою версією – це перший день врожаю, які шанували східні слов’яни.
  • Смерть Божої Матері – 28 серпня. У цей день храми наповнюються співом, і проходить служба. Православні згадують смерть святої матері.

вересень

Період з святковими днями включає в себе велику кількість православних свят:

  1. 11/09 – прийнято поминати важку смерть Іоанна Хрестителя.
  2. 21/09 – Народження Діви Марії.
  3. 27/09 – виявили і підняли вгору хрест Христа.

Жовтень

У цьому місяці тільки один основний свято – Покрову Божої Матері. Згідно з повір’ям 14 жовтня, коли молилися Влахренском храмі служителі, Марія прийшла під покровом, щоб захистити їх від відплати.

грудень

Один з найважливіших свят відбудеться 4 грудня 2020 року. Саме в цей день багато років тому, до Бога прийшли бездітні батьки Марії, які дали слово присвятити дитини церкви і святим справах. Тоді Бог вислухав їхні молитви і у Іоакима і Анни – народилася дівчинка. Коли їй виповнилося всього три роки, її віддали в храм. Святій Богородиці було визначено ще з народження народити Спасителя.

пост

Православний (Церковний) календар на 2020 рік включає в себе і пости. Всього їх буде чотири:

  • Перед Різдвом. Довжина – 40 днів, період з 28 листопада 2020 по 6 січня 2020.
  • Великодній – 48 днів, з 11 березня по 28 квітня 2020 року.
  • Петров- 18 днів, з 24 червня по 11 липня 2020.
  • Успенський-13 днів, з 14 по 27 серпня 2020.

Загальна кількість, коли слід обмежити себе від впливу гріховних потреб і привести дух в порядок становить 119 днів.

Однак варто врахувати, що якщо людина, яка тримає піст, буде обмежувати себе лише в споживанні їжі – результату не принесе. Важливо тримати пост в духовній складовій – молиться, чи не лихословити, не завдавати іншим шкоду, відмовитися від шкідливих звичок і так далі. Тільки в цьому випадку можна привести в порядок душевну складову.

пост фото

Для тих, хто хоче спробувати в перші на собі дію поста і переконатися в тому, що це очищення не тільки духу, але і тіла, варто дотримуватися наступних правил:

  • Перший день Великого посту (48 днів) – потрібно повністю відмовитися від їжі. Можна пити воду.
  • Далі протягом шести днів – необхідно їсти просту їжу, чорний хліб і пити воду, можна і компоти. Солодке, м’ясо, яйця і їжу тваринного походження є не можна. Варто обмежуватися простою рослинною їжею.
  • 7 і 21 квітня можна вживати рибу.
  • А 26 квітня можна пообідати тільки після плащаниці.

Така невелика дієта може принести багато стресу на непідготовлений організм. Тому варто тримати себе в руках і пам’ятати, що піст – грунтується на духовній складовій.

Посилання на основну публікацію