Якого числа Масляна у 2017 році

df263a5015aed063812d6cb71deaa61f Якого числа Масляна у 2017 році

Масляна – самий розгульний, самий найситніше народне свято на Русі. Він схожий на європейські карнавали і, до речі, має ті ж історичні корені.Дати свята переходять: з релігійної точки зору Масляна, або Сирна седмиця, передує Великий піст. В язичницькій традиції вважається, що Масляна завершує зиму і весну починає. Вона святкується в лютому або перших числах березня. Масляна 2017 року доведеться на 20 – 26 лютого.

Гуляти на Масляну будемо, за традицією, рівно тиждень. В масляні дні головним блюдом стануть рум’яні млинці, а супроводжувати їх буде розкішна свита: ікра червона риба, мед і варення, густа сметана і, звичайно ж, вершкове масло. Але не варто забувати і про те, що традиції мають на увазі важливе обмеження: м’ясо на Масляну не їдять!

ab338d3c48ec1f3c00d34eefd4bb411a Якого числа Масляна у 2017 році

Дві сторони Масляної – язичницька і християнська

Масляна – свято незвичайне. Він йде корінням в глибоку слов’янську давнину, коли наші предки, втомившись від зими, закликали весну. Не випадково символом свята став блін, що символізує сонце.

З приходом на Русь християнства улюблений в народі свято увійшло в церковний календар під назвою Сирної седмиці. Ця седмиця завершує період зимового м’ясоїда, або зимового мясоястия. За нею слід найсуворіший піст у році – Великий. Масляна, згідно з церковним уявленням – це період переходу до стриманості, поступової відмови від скоромної їжі. З-за слабкості людської натури тривалий і строгий піст починається не відразу: протягом семи днів, вже відмовляючись від м’яса, православні ще ставлять на стіл молочні і яєчні страви, ікру і рибу.

42de53e0704941b47b2f88643d27defb Якого числа Масляна у 2017 році

Неділя перед Сирною седмицею називається М’ясопусним тижнем (слово «тиждень» тут використовується в старовинному значенні – «неділя»). В це неділю на Русі традиційно різали барана або ставили на стіл інші м’ясні страви. Після Мясопустного неділі м’ясо не з’являється на столі більше п’ятдесяти днів – до самого Великодня.

Завершує Сирну седмицю Сыропусная тиждень (Сиропусну неділю). «Порожній» означає заговини, тобто прощання з певним видом їжі. Якщо у М’ясопусну неділю народ прощається з м’ясом до Великодня, то в Сиропусну – і з молочними стравами, а також з яйцями і рибою. Друге, більш відома назва Сиропусним тижні – Прощену неділю. В цей день перед Великим постом просять один у одного прощення. А ще в цей день спалюють опудало Масляної.

Хоча церква закликає у Сирну седмицю до помірності і підготовки до посту, народ гуляє відчайдушно! Так уже повелося: перед постом люди намагалися наїстися про запас. Нагулятися про запас!

03373edf289de7ca5fd742bb75a5b651 Якого числа Масляна у 2017 році

Язичницькі традиції Масниці не були забуті: це свято проходить бурхливо, з розмахом, з пирушками, з багатолюдними гуляннями, з іграми та забавами, з катанням на санях. На Масляну традиційно на Русі гуляли весілля, а молодят, які одружилися протягом року, змушували прилюдно цілуватися. Звідси такі назви Масниці, як «целовальница» так «цукрові вуста».

А ще Масляну величають «боярыней», «царицею», «государиня», ласкаво називають «ясочкой» і «касаточкой», іменують «широкої». Вона приходить на Русь в образі пишнотілу рум’яної молодухи. Вважається – знову язичницьке спадщину! – що чим ситніше проведеш Масляну, тим ситніше буде весь рік.

Гуляти прийнято всі сім днів: кожний з них в народі має свою назву. Зустріч, Загравання, Лакомка, Розгул (або Перелом, чи Широкий Четвер), Тещині вечорки (саме в масляний п’ятницю прийнято їздити до тещі на млинці), Зовичні посиденьки і Проводи (Прощену Неділю).

e502f0825d2a071424ab4dd0cbe85076 Якого числа Масляна у 2017 році

Загалом Масляна – це грандіозний бенкет, на якому не можна тільки одного: м’яса.
У цьому й полягає суперечлива натура Масляної: з одного боку, християни вже починають обмежувати себе в їжі, готуючись до Великого посту, а з іншого боку – гуляють і об’їдаються сім днів поспіль!

Як правильно готувати масляничні млинці

Символ Масляної – пухкий, рум’яний, золотий млин. Саме пишний – адже справжні російські млинці готують на дріжджовий опарі. І пекти їх, бажано, в російській печі. Такі млинці виходять товстенькими, пухленькими.

Але зараз господині частіше печуть тонкі ажурні млинці. Цей рецепт прийшов із Франції. По суті, це крепи – французькі млинці, в які зручно завертати різноманітну начинку. Якщо ви віддаєте перевагу піч саме такі млинці – на здоров’я, у порушенні традиції вас навряд чи хтось дорікне. Головне, щоб млинців на столі було багато!

Печуть млинці на Масляну не тільки з пшеничного борошна, але і з гречаного, вівсяного, кукурудзяного. Змішують пшеничне і з житнього. Печуть на воді, молоці, кефірі, сироватці і мінералці, з додаванням яєць і без. Деякі майстрині випікають для масляного столу фігурні, мереживні і різнокольорові млинці. Для багатьох господинь Масляна стає періодом кулінарних експериментів.

З чим можна і з чим не можна їсти млинці на Масляну

Масляна – це справжній бенкет! Млинці на Масляну подають насамперед з маслом (звідки і пішла назва свята). Ставлять на стіл і сметану – таку густу, щоб ложка стояла. Традиційний масничне стіл на Русі не обходиться і без ікри. Млинці з ікрою – це один із символів російської кухні, і на Масляній їм відводиться почесне місце.

Не забудьте і про цінної риби: червоної і білої. Масляне застілля прикрасять і млинці з сьомгою, і різноманітні нарізки з лосося, форелі, горбуші, осетра. З гарячого рекомендуємо приготувати стерляжью вуха.

В млинці можна загортати все начинки, крім м’ясних: грибні, сирні, овочеві. Можна приготувати начинку для млинців із зеленого лука і яйця.

На десерт подаються солодкі млинці, виставляються ласощі: мед, всілякі варення, перетерті з цукром ягоди. Зараз популярні такі десерти, як млинці з екзотичними фруктами, шоколадом, морозивом. А хто-то напевно, як у дитинстві, віддасть перевагу млинці зі згущеним молоком.

Якщо вам подобаються старовинні рецепти, спробуйте приготувати традиційні російські млинці з припеком. Особливість цих млинців в тому, що начинка в них не загортається, а «припікається» прямо на сковороді.

А ось з птицею, м’ясом, фаршем, лівером і шинкою млинці на Масляну не подають. Не забуваємо, що це седмиця – Сирна.

681dfc9fb486ddb5db69c05002ad9b38 Якого числа Масляна у 2017 році

Чому на Масляну спалюють опудало?

У масляне неділю, яким завершується святковий тиждень, на народних гуляннях спалюють опудало Зими. У цього обряду – стародавні язичницькі коріння. Спалюючи Зиму, люди закликають Весну.

Але поступово цієї традиції мали релігійне забарвлення. Згідно християнським уявленням, у М’ясопусну, або Прощену неділю, що передує Великий піст, спалюють… саму Масляну. В вогонь до «объедухе» кидають і все, що не змогли доїсти: залишки всій скоромної їжі. Це робиться для того, щоб очистити будинок від скоромного перед постом, щоб ніщо не соблазняло тих, хто поститься. У понеділок, яким починається Великий піст, «дух Масляної» викурюють з дому оцтом.

Ну а поки не прийшла пора спалювати Масляну на спекотному багатті – гуляємо і піруємо!