Великдень 2017

Пасха – головне свято всього православного світу, його значимість можна порівняти тільки з Різдвом. Святкується він з особливим розмахом, у цей недільний день всі храми прикрашені особливо святково і урочисто, а дзвін не змовкає весь день, з осіб віруючих не сходять посмішки. Таке трепетне ставлення до недільного дня неспроста. Воскресіння Господа – подія, на якому заснована вся православна віра, віра в те, що життя продовжується в іншому світі, і людина постане перед божим судом, щоб дати відповідь за свої вчинки, вчинені на Землі і понести заслужену нагороду або покарання.

Дата святкування у 2017 році

d66fa2428867f6d242b5b152d905a851 Великдень 2017

Великдень, одне зі свят, яке не має точної дати, кожен рік вона відзначається в різних числах. Принцип визначення світлого воскресіння простий – це перша неділя після дня весняного повного місяця. Але на будь-яку дату не випала Великдень – це обов’язково буде неділю (звідси й назва цього дня тижня) і обов’язково весна. Святкування Великодня навесні дуже символічно, адже саме в цей час року, розпускаються молоді листочки, з’являється трава і квіти, природа відроджується від мертвого зимового сну, від чого на душі у людей стає тепліше. У 2017 році в Росії Великдень буду святкувати 16 квітня, в цей рік наша Православна Пасха збігається з датою з Великоднем Католицької, що буває рідко.

Історія свята і священне писання

0893b83eb7c085ae3dad35cfad6689b6 Великдень 2017

Однак такому радісному святу передував ряд сумних подій. Свято Православної Пасхи прийшов до нас від юдеїв. Вони відзначають свою Великдень – день спасіння єврейського народу від рабства єгипетського фараона. У цей день, завдяки Господу євреї змогли уникнути жорстокої страти своїх немовлят, принісши в жертву овець (однорічних ягнят). В православ’ї роль жертви взяв на себе син Божий – Ісус.

Основні події розгортаються за тиждень до Великодня — починається страсний тиждень. За тиждень до світлого воскресіння, Ісус зі своїми учнями увійшов у Єрусалим (це вербна неділя). Кілька днів Ісус ходить по місту, розмовляє з городянами, проповідує добро, прощення, Божий суд, розплату за гріхи і віру в життя на небесах. Рятує від неминучої смерті грішницю Марію Магдалину, яку місцеві жителі закидають камінням, Ісус бере камінь із словами: «Хай кине цей камінь той, на кому немає гріха». Прості люди перейнялися повагою і любов’ю до Ісуса і вітають його як нового царя. Ця новина доходить до правителя Єрусалиму і звичайно можливість позбутися трону лякає властолюбного царя. Він просить видати йому Ісуса, але, як ми знаємо, тільки один чоловік погодився це зробити. У середу Юда цілує свого вчителя в щоку, тим самим вказуючи на нього. За священного писання в четвер Ісус прощається зі своїми учнями. П’ятниця — найскорботніший день, день розп’яття сина Господа. У п’ятницю Ісус несе свій хрест на Голгофу, де і відбулася страта. Потім його учні знімуть тіло, покладуть у домовину, а труну залишать в печері, щоб поховати за звичаєм на третій день. Однак, коли раннім недільним ранком Марія Магдалина прийшла до печери, щоб помити тіло, вхід був відкритий, Ісуса в труні не було, а на камені сидів ангел. Ангел оголосив радісну новину – Ісус воскрес!

Святкування Великодня в Росії

Приготування до Великодня починається в страсний тиждень. Страсна седмиця закінчує Великий піст, який триває сім тижнів. Цей тиждень особливо сувора, не можна їсти продукти м’ясної і тваринного походження і проводити розважальні заходи. Вдома має бути спокійно і тихо, господарі починають прибиратися. До четверга в будинках повинна бути ідеальна чистота (недарма його називають «чистий четвер»). У четвер обов’язково потрібно вимити не тільки в будинку, але і вимитися самим. Дівчатам потрібно підрівняти волосся, а маленьким дітям підрізати ноготочки. Але головне, крім чистоти тіла потрібно очистити душу, покаятися у скоєному і попросити вибачення. У п’ятницю віруючі куштують тільки хліб і воду. В п’ятницю можна починати готувати страви до великоднього столу.

bd7485ed492cb88f712c569721bcb0f7 Великдень 2017

Головним символом великодня вважається фарбоване або розписне яйце. Яйця фарбують найчастіше в цибулинні, щоб вони придбали радісний червоний колір. У магазинах ви знайдете велику кількість спеціальних харчових барвників і наклейок. Розпис яйця, як і в давнину доставить велике задоволення вашим дітям. Взагалі, яйце стало символом Великодня оскільки асоціюється з воскресінням, адже під твердою млявою шкіркою ховається нове життя. Крім яєць, до великодніх частувань відноситься пасха і кулич.

У суботу, приготовані смаколики несуть до церкви, щоб їх освятили священики. У церквах у страсний тиждень заборонено проводити обряди вінчання, хрещення. І ось, нарешті, довгоочікуване свято настає. З ранку чути гучний і радісний передзвін церков, сьогодні він не стихне до вечора. Атмосфера церкви особливо урочиста і служба буде йти цілий день. Коло церкви розпалять багаття, вогонь буде символізувати разгорающуюся і негасиму силу – силу віри. Віруючі обов’язково відвідують церкву в цей день, а потім сідають до святкового столу. Крім обов’язкових яєць і пасок на стіл подається м’ясо, риба, можна дозволити собі вино. Обід здається особливо смачним після тривалого посту. Люди вітають один одного, дарують яйця зі словами «Ісус Воскрес!», потім, слід відповідь «Воістину Воскрес!», закінчується привітання поцілунком.

9928de2beff300d6746040a92b8d8fb8 Великдень 2017

Фарбовані яйця і паски за традицією зберігають до наступного Великодня, люди вірять, що це допоможе уникнути труднощів і в домі завжди буде смачна їжа протягом року. Великдень, хоча і вважається святом церковним, але, як і Різдво відзначають його всі, він давно вже став сімейним святом і збирає за столом всіх родичів і близьких друзів. Хоча ласощі можна купити в магазині, все ж варто спробувати приготувати великодні страви самим, ще раз здивувавши родичів своїм кулінарним талантом. Крім того, домашня їжа завжди смачніше тому, що приготовлена з любов’ю, а це особливо важливо в такий світлий день. Пропонуємо швидкі і смачні рецепти до Великодня.

46a1631a7a91cefc6724a17f8ee437ef Великдень 2017

  • Великдень. Склад: 500 г сиру або сирної маси без додавань, 300 р. цукрового піску, 200 р. маргарину, але краще використовувати вершкове масло, 2 варені жовтки, 1 яйце, 100 г родзинок. Родзинки потрібно добре промити, міняючи воду кілька разів і прибрати всі кісточки, потім просушити. Подрібнити на м’ясорубці масло, варені жовтки, сир, рясно посипаючи отримуються шари цукром, розбити сире яйце і додати родзинки, перемішати і покласти в марлі в форму під легкий прес так, щоб надлишкова рідина могла стікати. Якщо у вас немає форми, можна викласти великдень в марлі в звичайний друшляк. Приблизно через 10 годин готову паску викласти на тарілку, різко перекинувши форму або друшляк. Сир для паски має першорядне значення, тому він повинен бути хорошої якості і краще приготувати його самим. Ось кілька способів приготування сиру.
    1. для приготування 500 г сиру необхідно три літри молока, жирністю не менше 3% і три столові ложки жирною сметани. Сметану розмішати в молоці і залишити на 24 години на столі. Отриману кисле молоко вилити в каструльку і помістити в духовку з невеликим вогнем. Через деякий час сирна маса загусне і підніметься, тоді слід вийняти її з духовки, дати охолонути і вилити в марлю, що лежить в друшляку. Готовий сир в марлі на пару годин підвісити так, щоб стікала рідина.
    2. для приготування 500 г сиру потрібно 2 літра кефіру, але краще використовувати кисле молоко, приготовану, як написано вище і 1 літр молока. Кисле молоко або кефір вилити в глибоку посудину. Молоко довести до кипіння і швидко наливати в кисляк інтенсивно перемішуючи. Каструльку поставити на невеликий вогонь і тримати до того моменту, коли маса загусне, остудити і далі повторити ті ж дії, які були описані вище.

c8cdbee4a2b121bc265d81c5f6b87e04 Великдень 2017

  • Готуємо Паска. Склад невеликого паски: 4 сирих яйця, 500 г борошна, 30 г дріжджів, склянку молока, склянка цукру, 200 г родзинок, 200 р. маргарину, але краще використовувати вершкове масло, сіль на кінчику ножа, 50 р. очищених мигдалевих горіхів, 1 їдальня ложка фруктового або ягідного лікеру. Ізюм добре промити, очистити від кісточок, висушити. Мигдаль потовкти. Розвести дріжджі в теплому молоці, додати трохи цукру, через 10 хвилин додати приблизно половину борошна, розмішати і поставити в тепле місце. Розтерти 3 жовтки (не варити яйця, жовтки відокремити від білків, білки не викидати) з цукром, додати лікер. Коли опара підніметься приблизно в два рази потрібно її посолити змішати з сумішшю жовтків, додати масло, борошно і збиті 4 білка. Все змішати і прибрати в тепле місце. Потім, коли тісто підніметься знову в два рази, опустити його рукою, прибрати в тепле місце. Після наступного підняття в половину, додати родзинки і мигдаль. Приготувати форму: боки форми промазати маслом, а на дно покласти промаслений папір, боки і дно посипати борошном. Заповнити форму на половину і помістити в тепле місце. Через годину помазати верх паски залишилися жовтком і поставити в розігріту до 60-70 градусів духовку. Випікати на слабкому вогні годину. Перші 15 хвилин духовку відкривати не можна, потім поглядали на верхню частину паски і, якщо він почне підгоряти, раніше свого часу приготування, можна покласти на нього вологу марлю, тоді ваш паска і не пригорить, і пропечеться. Готову паску слід залишити у формі на 8 годин на боці, періодично перевертаючи її перші пів години (поки гарячий).

Ми бажаємо, щоб наші рецепти допомогли вам приготувати смачні великодні солодощі, ви порадували своїх родичів і друзів різноманітними стравами і весело відсвяткували Великдень 16 квітня 2017 року.