Успенський піст 2017: якого числа, дата, календар харчування по днях

Кожен православний люд знає, що Успенський піст – це багатоденний піст, який був встановлений на честь Успіння Пресвятої Богородиці ще у часи раннього християнства. Перші згадки про нього датуються 450 роком, а знайти їх можна у св. Лева Великого. Кожен рік, в тому числі і 2017, Успенський піст розпочинається 14 серпня і закінчується 27-го числа. Перший день є днем Преображення Господнього, а крайній – святом Успіння Пресвятої Богородиці.

Незважаючи на те, що цей піст не такий популярний, як Великий, люди, наближені до церкви намагаються дотримуватися всі його канони. Не варто думати, що піст це щось важкоздійснюване. Зовсім навпаки. З кожним роком, все більше і більше людей воліють витримувати такі невеликі паузи у своєму житті, утримуючись від будь-яких страв і продуктів.

Вважається, що під час таких харчових «перепочинку» людина ще більше зливається з природою, налаштовується на гармонійне існування і наближається до Бога. Погані думки, гріхи і вчинки відходять на другий план, а на горизонті починає виднітися щасливе життя.

Під час будь-якого посту слід менше часу приділяти приготуванні різних страв, відпустити обжерливість і вдатися чистим думкам. Скромна їжа протягом декількох тижнів може стати справжнім випробуванням для господині. Але навіть ці страждання будуть винагороджені душевним чистотою і спокоєм.

Хоч Успенський піст вважається суворим, насправді він не такий страшний. Кінець літа – це приємний період, коли вдома завжди є свіжі овочі, фрукти і зелень. Тому можна поєднати приємне з корисним, значно розширити свій раціон смачними пісними стравами і наситити організм вітамінами.

У народі Успенський піст дуже часто асоціюють з Медовим, Хлібним і Яблучним Спасом, адже саме в цей час вони відзначаються.

Календар харчування по днях

5d47a19bb0be3fa233cd62abfc15d5e0 Успенський піст 2017: якого числа, дата, календар харчування по днях

Цей пост такий же суворий, як і Великий, тому в ньому є певні правила, яких слід дотримуватися.

Виходячи з монастирських статутів:

  • по понеділках, середах і п’ятницях – сухоїдіння;
  • по вівторках і четвергах – варена їжа (м’ясо виключено);
  • по суботах і неділях – дозволяється вино і олія;
  • у перший день посту відзначається свято Походження чесних древ Животворящого Хреста Господнього. У народі цей день більше відомий як Медовий Спас. Дозволено їсти медові пряники, млинці з маком і медом, булки, булочки та пироги.
  • 19 серпня – Преображення Господнє або Яблучний спас. Постяться можуть вживати дозрілі до цієї пори фрукти і овочі, а також рибні продукти.
  • Закінчується Успенський піст святом Успіння Пресвятої Богородиці (28 серпня) і необхідно постаратися плавно вийти з посту. Якщо цей день припадає на середу і п’ятницю, то розговіння буде тільки на наступний день. А якщо в будь-який інший день, то на свято можна порадувати себе рибними стравами.

Не варто захоплюватися дозволеними продуктами, адже піст-це, насамперед, смирення (навіть їжі) і покаяння. За рахунок того, що Успенський піст проходить в кінці літа, багато фермери збирають врожаї, тому він переноситься дуже легко. Навіть ті люди, які не володіють земельними ділянками, можуть порадувати себе стиглими фруктами і овочами, купленими в магазині, адже всі вони знаходяться на прилавках магазинів в приємному достатку.

Як урізноманітнити своє меню на пост

9a65a36e1e0a6ffbd777ba798996b814 Успенський піст 2017: якого числа, дата, календар харчування по дняхДуже часто люди помиляються, думаючи, що піст – це дорого і несмачно. Набагато дорожче купувати кожен день ковбасу чи сосиски. Навіть пісні страви можуть бути смачними, головне проявити трохи фантазії. Це до Великого посту потрібно готуватися заздалегідь, продумуючи кожну страву, а Успенський піст ніколи не викликав проблем з меню.

Наприклад, можна приготувати живильну і смачну страву – кашу. Крупи завжди вважалися корисним продуктом, просто їх потрібно вміти варити. Використовуючи спеції і приправи, легко вдасться побалувати себе ароматною кашкою з овочами.

Завдяки тому, що в цей період 2017 року багато овочів і зелені, будь-яка господиня може приготувати апетитний овочевий суп, причому достаток сезонних овочів дозволить суттєво урізноманітнити раціон всієї родини і їсти кожен день нове блюдо. Не варто забувати про грибах, адже вони корисні і багаті на білок і мікроелементи.

Яблука – головний продукт цієї посади. Їх можна запікати, робити пиріжки і рогалики з яблуками, салати, компоти, киселі…загалом, вмілий кухар зможе приготувати з цього фрукта смачне і пісне блюдо.

Піст – це чудова пора, яка дозволяє людині забути на кілька днів про радощах земних, і згадати про духовних почуттях. Під час такого стримання багато хто з нас розуміють істинний сенс нашого життя і намагаються передати цю думку близьким людям.

Традиції Успенського посту

  • Серед головних традицій Успенського посту можна виділити освячення меду. Його несуть до церкви на перший Медовий Спас і тільки після того, як Врятував закінчиться, цей мед можна вживати в їжу.
  • Під час Успенського Спаса також приносять до церкви свіжий урожай яблук і винограду і святять ці дари природи.
  • Традиційними стравами Успенського Спаса є грибні. У цю пору було прийнято ходити в ліс по гриби, а потім з них готувати корисні страви.
  • Відео рубрика