Що приготувати на Різдво 2017: рецепти на різдвяний стіл

Для багатьох з нас ніч з 6 на 7 січня — самий довгоочікуваний свято зими. У Святвечір уся родина збирається разом, господар запалює свічку, а коли в небі загоряється перша зірка, всі сідають за стіл. 6 січня — останній день посту у православних християн. Протягом сорока днів віруючі утримуються від їжі тваринного походження. Риба дозволена в свята.

По звичаям, від їжі напередодні Різдва відмовляються до самої вечері. Так що стіл на Святвечір повинен бути різноманітним, ситним, а головне — пісним. Традиційно меню складається з дванадцяти страв. Звідки таке число? По-перше, це кількість апостолів, учнів Христа, а по-друге, стільки місяців кожного року. Незмінним атрибутом Різдва є кутя — варена каша з сухофруктами, так що почати трапезу потрібно саме з неї.

684246d75e6c58b7a7f79a0974dc3d0f Що приготувати на Різдво 2017: рецепти на різдвяний стілСтрави на Різдво повинні бути не тільки смачними, але і пісними!

Помилкою буде пропонувати гостям яйця, ковбаси, страви з гуски і курки. Їх ставлять на стіл вже на наступний вечір, а 6 січня в ходу легкі салати, запечений короп, голубці з грибами, горіхи та фрукти. Ці страви несуть символічне навантаження: риба у давнину була знаком Христа, капуста асоціюється з простотою і стабільністю, мед — з чистотою. У цій статті зібрані кілька рецептів, за якими пісний різдвяна вечеря не буде нудним!

Рисова кутя

Головна страва вечора. З цієї солодкої каші починається різдвяна трапеза. Як правило, основа страви — це пшениця або ячмінь. Але зовсім не обов’язково використовувати ці крупи, адже завжди можна вибрати інші. Одна з найсмачніших різновидів куті — рисова.

5e31cb72f3e3ead2deed5906f12bb033 Що приготувати на Різдво 2017: рецепти на різдвяний стілАроматна різдвяна кутя з рисом і сухофруктами

Інгредієнти

  • Рис – 250 г
  • Мак -100 р
  • Волоські горіхи – 100 г
  • Мед – 2-3 ст. л.
  • Родзинки, курага (за бажанням) – 50 г
  • Цукор – за смаком

Приготування

Промийте рис під проточною водою. Залийте півлітра окропу і щільно закрийте каструлю. Варіть крупу три хвилини на сильному вогні, п’ять — на середньому, три — на мінімальному. На останньому етапі додайте цукор і щіпку солі. Дайте рису настоятися 10-15 хвилин. З горіхів вийміть серцевину, подрібніть її ножем і всипте до крупі. Вимийте і закип’ятіть родзинки, зцідіть воду і додайте сухофрукти до куті. Заправте медом і маком. До страви можна додати трохи варення або консервованих ягід.

Легкий вінегрет

Класичну різдвяну закуску можна видозмінити, додавши в салат кукурудзу і пікантний соус. У цьому рецепті немає картоплі, зате присутні бобові. За їх рахунок вінегрет виходить низькокалорійним, але швидко втамовує голод і додає сил.

dabc3d930cdf95a7f85321a821f971dd Що приготувати на Різдво 2017: рецепти на різдвяний стілЕкспериментуйте з інгредієнтами і підберіть собі рецепт за смаком!

Інгредієнти

  • Буряк (велика) — 1 шт.
  • Квасоля — 150 г
  • Кукурудза консервована — 150 г
  • Свіжоморожений зелений горошок — 100 г
  • Квашена капуста — 200 г
  • Цибуля зелена — 1 пучок
  • Зелень — 1 пучок
  • Лимон — 1 шт.
  • Олія оливкова — 2 ст. л.
  • Соєвий соус — 2 ст. л.

Приготування

За день до приготування залийте квасолю холодною водою. Вранці покладіть в скороварку, додайте воду і сіль, варіть 45 хвилин. Промийте лимон спочатку проточною водою, потім окропом, просушіть і зніміть цедру. З однієї половинки вичавіть сік. Змішайте його з цедрою, оливковою олією і соєвий соус. Відваріть буряк до готовності. Також овоч можна запекти в духовці протягом 45 хвилин при температурі 190-200 градусів. Дайте буряках охолонути.

Наріжте її кубиками і заправте ложкою оливкової олії. Воно утворює тонку плівку, буряк не буде фарбувати всі інгредієнти червоним соком. Горошок залийте водою, доведитедо кипіння і проваріть 2-3 хвилини. З капусти та кукурудзи злити рідину. Наріжте зелену цибулю. Викладіть всі компоненти в глибоку тарілку, заправити їх соусом і перемішайте. Порційний посуд можна прикрасити гілочкою петрушки або кропу.

Пісні голубці

Це традиційне блюдо слов’янської кухні готується з м’ясним фаршем. Але дієтичні голубці з грибами і овочами — не менше смакота. Щоб переконатися в цьому, приготуйте до Різдва нестандартне гаряче блюдо. Його родзинка — особливий томатний соус.

f86d6b15121ed2fa8e8eac3613d8cef3 Що приготувати на Різдво 2017: рецепти на різдвяний стілПодайте пісні голубці з пряними травами і незвичайними соусами

Інгредієнти

  • Листя білокачанної капусти — 400 г
  • Рис — 120 г
  • Цибуля ріпчаста -1 шт.
  • Сушені білі гриби — 50 г
  • Борошно — 20 г
  • Томатна паста — 50 мл
  • Рослинне масло — 1 ст. л.
  • Сіль, мелений перець — за смаком
  • Грибний бульйон — за смаком

Приготування

Гриби замочіть в молоці або воді на 1-2 години. Варіть їх у тому ж бульйоні 20 хвилин. Рис промийте, залийте холодною підсоленою водою і варіть чверть години на повільному вогні. Цибулю подрібніть і підрум’яньте на сковороді. Змішайте всі компоненти, додайте приправи. Капусту варіть протягом 10 хвилин, охолодіть, зріжте потовщення на підставі листа.

На кожен лист викладіть масу з грибів і рису, загорніть конвертиком. Щоб приготувати заправку, обсмажте борошно на олії, змішайте з бульйоном і поставте на середній вогонь. Через 2-3 хвилини додайте томатну пасту і кип’ятіть суміш ще 5 хвилин. Обсмажте голубці на сковороді, викладіть в сотейник і заправте соусом. Тушкуйте 40-50 хвилин.

Вареники з картоплею і капустою

Це блюдо дуже часто прикрашали святковий стіл наших предків. А все завдяки відповідності канонам посту і розмаїття начинок! Хто з нас не кидав дієту заради вареників з вишнями в сметані? Втім, гарні і солоні наповнювачі. Одні з найбільш популярних — картопля і капуста.

5135a3de80e1e69c92c5f0934bf85928 Що приготувати на Різдво 2017: рецепти на різдвяний стілВареники з картоплею — невід’ємне страва на різдвяному столі!

Інгредієнти

  • Пшеничне борошно грубого помелу — 900 г
  • Картопля — 500 г
  • Яйця — 2 шт.
  • Печериці — 500 г
  • Цибуля ріпчаста — 250 г
  • Рослинна олія — 4 ст. л.
  • Сіль, перець мелений — за смаком

Приготування

Зніміть з картоплин шкірку, помийте і варіть 20-25 хвилин у підсоленій воді. Стежте, щоб овочі завжди були покриті рідиною. Злийте відвар в окрему посудину, картопля остудіть і розімніть в пюре. Цибулю і гриби промийте, наріжте, підсмажте на рослинній олії. Всипте сіль і перець. Змішайте картоплю, гриби і цибулю.

При необхідності додайте до заготівлі приправу. Поки вона остигає, візьміться за тісто. Замісіть його в кілька етапів. Для однієї порції знадобляться 450грамм борошна, 1 яйце 250 мл картопляного відвару кімнатної температури. Змішайте компоненти до однорідності, сформуйте з тіста колобок і покладіть його в холодильник.

Друга частина тесту робиться точно так само. Від готового тіста відріжте смужку, скачайте її «ковбаскою» і розділіть на кілька шматочків. Розкачайте кожну в коржик. По центру покладіть ложку начинки і з’єднайте краї. З такої кількості інгредієнтів можна зліпити 65-70 вареників. Залийте їх водою, дайте їй закипіти і варіть ще 7-8 хвилин.

Короп, запечений у духовці

Різдвяний піст вносить заборона на м’ясо тварин. Але його завжди можна замінити дарами морів і річок, адже риба з соковитими овочами — це така смакота! В якості основної страви на різдво часто виступає запечений або смажений короп. Його краще купувати в охолодженому або живому вигляді. Заморожена риба втрачає не тільки в смаку, але і в корисних властивостях.

1ce683fbac949fbc95d6e86fe4b82445 Що приготувати на Різдво 2017: рецепти на різдвяний стілФарширований короп, запечений з скибочками лимона

Інгредієнти

  • Короп — 1 шт. (1,5-2кг)
  • Печериці — 500 г
  • Ріпчаста цибуля — 2 шт.
  • Морква — 1 шт.
  • Лимон — 1 шт.
  • Сметана 20-25% — 100 мл
  • Рослинне масло — 1-2 ст. л.
  • Приправи для риби, сіль — за смаком

Приготування

Видалити луску і нутрощі риби. Зябра, голову, плавники і хвіст можна залишити. Промийте тушку і натріть її скибочкою свіжого лимона, сіллю і приправами. Дайте рибі промаринуватися. Наріжте цибулю і гриби, дрібно натріть моркву. На рослинному маслі порумяньте цибулю, через 5 хвилин додайте до нього гриби і моркву.

Злегка підсмажте всю масу, не надягаючи на сковороду кришку. Наповніть нею черевце риби. Зашийте його або закріпіть зубочистками. На спині коропа з рівними проміжками зробіть кілька надрізів і вставте в них тонкі кільця лимона. Змастіть карпа сметаною. Деко застеліть пергаментним папером і обережно перекладіть на нього рибу.

Запікайте блюдо близько години при температурі 180 градусів. Двічі за цей час витягніть страву з духовки і заново змастіть сметаною. Готового коропа залиште в духовці 10-15 хвилин. Розріжте черевце і викладіть рибу на блюдо. Подавайте карпа разом з овочевим асорті, консервованою кукурудзою, свіжими лимонами.

Фруктовий узвар

Солодкий компот був одним з найулюбленіших напоїв на Русі. Його варили як зі свіжих фруктів і ягід, так і з висушених плодів. На різдвяному столі він займав місце вина. Приготувати цей напій дуже легко, але процес його настоювання займає 5-6 годин. Але витрати часу окупляться з лишком — запашний узвар доведеться за смаком і малюкам, і дорослим!

43335a83a652ec80f6b983984167d5a2 Що приготувати на Різдво 2017: рецепти на різдвяний стілЗ набором і кількістю фруктів в узварі можна експериментувати!

Інгредієнти

  • Груші сушені — 100 г
  • Яблука сушені — 100 г
  • Вишні сушені — 100 г
  • Сливи сушені — 100 г
  • Родзинки — 50 г
  • Цукор — 100 г

Приготування

Промийте фрукти під проточною водою і викладіть їх у каструлю. Залийте літром води, дайте настоятися 10 хвилин, додайте цукор і доведіть до кипіння. Зніміть з вогню і залиште на 5-6 годин. Процідіть і подайте до столу. За бажанням можна підсолодити напій медом. Урізноманітнити звичний рецепт допоможе додавання ягід глоду, абрикос з кісточкою, шипшини. Вони містять безліч вітамінів і мікроелементів, необхідних під час посту.

Медові яблука з горіхами

Цей десерт доводить: солодощі можуть бути корисними! Адже яблука є справжнім джерелом вітамінів, а мед містить благотворні для травлення ферменти. Горіхи містять в собі цілий коктейль з необхідних нам мікроелементів. Не страва, а знахідка! Незважаючи на спокусливий аромат і насичений смак, воно є пісним.

0a7bfbcd0d0606c0115a07ab16550f27 Що приготувати на Різдво 2017: рецепти на різдвяний стілІдеальне різдвяний десерт — запечені яблука з горіхами

Інгредієнти

  • Яблука — 7-8 шт.
  • Родзинки — 150 г
  • Мед — 50 мл
  • Очищені горіхи — 200 г
  • Мелена кориця — за смаком
  • Цукор — за смаком

Приготування

Яблука ретельно вимийте. Просушіть, зріжте «капелюшок», вийміть м’якоть фрукта. Подрібніть горіхи, змішайте з родзинками і медом. За бажанням всипте дрібку цукру і кориці. Викладіть начинку всередину яблук і накрийте плоди верхівкою. Готуйте в мікрохвильовій печі 2-3 хвилини на повній потужності, або 20-25 хвилин у духовці при 180 градусах.