Що пити на Новий рік 2017: традиції та рецепти

Наближається Новий рік… Вулиці прикрашають різнокольоровими вогнями, вітрини – святковими гірляндами та ялинковими іграшками, звідусіль лунають різдвяні наспіви, заклично відкриті двері ресторанів, обіцяють гостям на Новий рік саму неймовірну програму і меню. Не залишаються осторонь і звичайні громадяни: всі збиваються з ніг у пошуках подарунків колегам, рідним і друзям, а господині починають планувати закупівлі продуктів і складати списки страв для урочистого застілля або дружньої вечірки.

Неодмінними складовими свята є не тільки гарячі страви, десерти та салати, але і напої. Безумовно, мало хто уявляє собі Новий рік без пляшки-інший ігристого шампанського! Однак щороку пити один і той же перелік напоїв досить нудно. Тим більше, що до нас приходить Вогненний Півень, обожнює все незвичайне, яскраве, гарне і різноманітне! Давайте розберемося, як догодити тотему 2017 року і здивувати присутніх за столом гостей за допомогою незвичайного drink-меню.

1ac7ab9e1b7a1f7fb9910958e20f8104 Що пити на Новий рік 2017: традиції та рецептиШампанське на Новий рік – класика, яка багатьом вже набридла

Традиції різних країн світу

Варто сказати, що святкові традиції, яких дотримуються у різних країнах, відрізняються неймовірною різноманітністю. Це для пострадянського простору новорічний набір включає ігристе вино, білі або червоні вина, запітнілу пляшку горілки і коньяк. Наприклад, поляки після першого ж келиха шампанського зазвичай переходять на горілку, вважаючи її кращим напоєм для довгих посиденьок. Жителі Чехії так сильно пишаються місцевим пивом, що п’ють його і на Новий рік, а в США віддають перевагу пуншу.

Французи воліють легкі вина. Італійці взагалі вважають, що пити шампанське – це знак поганого тону, адже місцеві виноградні плантації, згідно з їх думку, дають вино смачніше французької «газованої води». У деяких регіонах Апеннінського півострова Новий рік зустрічають пінним пивом, вважаючи, що так можна привернути удачу і благополуччя.

В холодній Швейцарії або Австрії не обходиться без пекучого глінтвейну або гарячого грогу. Англійці п’ють бренді, віскі або джин, розбавлений тоніком, – цей напій дуже добре відтіняє новорічну атмосферу насиченим хвойним ароматом. Жителі Індії можуть пропустити скляночку рому або пива, а багато народів, в основному з тих, хто дотримується буддизму чи мусульманської віри, взагалі не п’ють напоїв, що містять алкоголь.

a360534ae5837d08a62bea600f575d0c Що пити на Новий рік 2017: традиції та рецептиРозширте список новорічних напоїв грогом або глінтвейном

Як підготувати організм до алкоголю?

Не будемо говорити про те, що алкоголь шкідливий і без нього цілком можна обійтися. Новий рік – це свято, яке хочеться трохи відпочити від трудових буднів і відчути себе розслабленішою і більш нестриманими. Ніхто не говорить про надмірному споживанні алкогольних напоїв, а всього лише про келиху-іншому, випитому для куражу. До речі, можна згадати кілька перевірених рецептів, які допоможуть вам не захмеліти у розпал свята:

  • за три-чотири години до початку торжества пригубіть трохи спиртного (0,5 келиха вина або пива буде цілком достатньо). Так ви викличете реакцію збільшення вироблення алкогольдегідрогенази в крові, готуючи організм до майбутніх посиденьок;
  • за хвилин сорок до початку торжества випийте півчашки наваристого м’ясного бульйону або з’їжте невеликий бутерброд з вершковим маслом, щоб знизити ступінь всмоктування алкоголю в стінки шлунка;
  • пам’ятайте про класичному правилі – не знижувати градус!

Якщо ж ви не змогли розрахувати правильну дозу, пам’ятайте про перевірені способи, що допомагають швидко прийти в себе:

  • випити чашку міцної кави, завареного на горілці;
  • випити чарку підбадьорливого напою: чарку змастити рослинним маслом, збити 1 жовток, 1 десертну ложку джина, додати по щіпці гострого червоного і чорного перцю і прийняти «ліки» одним ковтком;
  • швидко розтерти мочки вух;
  • випити 200 мілілітрів води з розведеним нашатирним спиртом (9 крапель);
  • перейти на зелений чай з медом і лимоном.

fefe1f2c90906fefbdef9298f915f179 Що пити на Новий рік 2017: традиції та рецептиКоктейлі вогненних квітів – кращий вибір у 2017 рік Півня!

Що пити на Новий рік 2017?

Тепер, коли ви знаєте, як вберегти себе від неприємних наслідків, поговоримо про те, що варто подати з напоїв на святковий стіл! Зверніть увагу на всілякі коктейлі. У новому році нам буде протегувати Півень, а слово «коктейль» перекладається з англійської як «хвіст півня». Яскраві, барвисті і смачні напої обов’язково припадуть до душі не тільки символу року, який просто обожнює пробувати щось нове, але і вашим гостям. Вони точно не відмовляться взяти участь в коктейльній вечірці!

Півень любить яскраві кольори, особливо червоний, золотий, жовтогарячий, жовтий і малиновий, і натуральні продукти. Обов’язково поставте на стіл морси, соки та компоти з манго, червоного винограду, граната, журавлини, суниці та смородини. Звичайно, щоб отримати коктейль, сік можна просто розбавити горілкою в пропорції 3:1. Але можна ускладнити рецептуру і здивувати присутніх по-справжньому незвичайним напоєм. Спростимо вам завдання, запропонувавши рецепти популярних новорічних напоїв на будь-який смак.

Теплий коктейль «Безалкогольний цитрус»

7d82928410d23f4a3f57bedf59511b51 Що пити на Новий рік 2017: традиції та рецептиПорційна подача цитрусового коктейлю в маленьких баночках

Почнемо з цікавого коктейлю для дітей і тих, хто не п’є алкогольних напоїв. Свіжий цитрусовий коктейль готується дуже просто, а насичений колір і яскравий фруктовий аромат, без сумніву, викличуть святковий настрій і без всякого «градуси». Для приготування напою вам знадобляться:

  • 250 мл очищеної води;
  • 4 великих стиглих апельсина;
  • 3 десертні ложки цукрового піску;
  • 5 головок сушеної гвоздики;
  • невелика паличка кориці;
  • чайна ложка тертого мускатного горіха.

Апельсини моєму, витираємо, розрізаємо на дві частини і вичавлюємо сік. Ставимо на плиту каструлю з водою, доводимо до кипіння, опустивши в рідину паличку кориці, гвоздику і цукор-пісок. В процесі закипання воду потрібно помішувати. Коли підготовлений сироп охолоне, в нього потрібно влити апельсиновий сік і притрусити напій мускатним горіхом. Можна подавати і в холодному вигляді, додавши у напій після остигання пару кубиків льоду.

Легкий коктейль «Мімоза»

2f763c366a7af1eee48cd1c6f406c584 Що пити на Новий рік 2017: традиції та рецептиМімоза поєднує в собі легкий градус і користь цитрусових соків

Слабоалкогольні напої на основі традиційного для Нового року шампанського – це відмінний вибір у разі, якщо за столом присутні дами. Коктейль потрібно подавати в шампанке, яку попередньо варто потримати в морозильній камері. Головне – наливати шампанське після всіх інших компонентів, так ви досягнете ефекту яскравих шарів, що додають напою справжній святковий вигляд. Потрібно запастися такими компонентами:

  • 1/4 склянки свіжовичавленого апельсинового соку;
  • 1/8 склянки соку лайма;
  • апельсин;
  • лайм;
  • 1/2 склянки холодного ігристого шампанського.

Змішати сік апельсина і лимона, влити в охолоджений келих, кинути пару кубиків льоду і акуратно доповнити ємність шампанським. На бортик келиха прикріпити половинку кружальця апельсину і лайма.

Слабоалкогольний коктейль «Реасһ Bellini»

9a56b67253065f741f62cb0fa1fc0462 Що пити на Новий рік 2017: традиції та рецептиШампанське чудово поєднується з персиковим нектаром

Ще один легкий напій, який тішить смак і погляд чергуванням шарів. Тонкий аромат персика як не можна краще підкреслюється смаком шампанського. Принцип приготування такий же, як і в минулому рецепті: наливати напій потрібно в охолоджений келих для шампанського, а ігристе вино лити на сік, а не навпаки. Для цього рецепта вам потрібні такі компоненти:

  • свіжий персик;
  • фільтрований персиковий сік або нектар;
  • шампанське;
  • лід.

Налийте в охолоджені келихи персиковий сік, заповнивши ємність на 1/3 частину, додайте лід, долийте холодного шампанського. По краях прикріпіть тонкі скибочки свіжого персика. При бажанні такий же коктейль можна приготувати і з мангового соку.

Гарячий коктейль «Кава по-карибськи»

0fbafa4ea43d770587809352ec28147b Що пити на Новий рік 2017: традиції та рецептиГаряча кава з бренді і вершками зігріє вас в новорічну ніч

На Новий рік ми завжди виходимо подивитися на яскраві феєрверки. Не обходиться і без розваг на свіжому повітрі – хороводи навколо ялинки, снігові битви і катання на ковзанах є неодмінною заняттям для тих, хто відзначає Новий рік на природі. Однак після морозного повітря дуже хочеться зігрітися. Саме для цих цілей ми приготували для вас рецепт чергового коктейлю. Для нього потрібно закупити такі компоненти:

  • кокосове пюре;
  • сироп маракуї;
  • зерновий кави;
  • бренді;
  • збиті вершки.

Коктейль готується порційно. Зваріть в кава-машині американо. Приготуйте скляні келихи для гарячих напоїв. У кожен келих покладіть ложку кокосової пюре, долийте 20 мілілітрів сиропу маракуї, столову ложку бренді, доповніть келих американо і перемішайте компоненти. Напій потрібно прикрасити шапкою збитих вершків і парою зерняток кави.

Коктейль «П’яний цитрус»

51518b7e47d1d6d0010858501a6cb316 Що пити на Новий рік 2017: традиції та рецепти«П’яний цитрус» можна робити з апельсиновим або грейпфрутовим соком

Незвичайний коктейль з щільною текстурою і легкими бульбашками іскристого шампанського. Насичений аромат цитруса робить його підходящим вибором для новорічного столу, а м’який алкогольний присмак ще більше пом’якшується яєчним жовтком. До складу напою входять:

  • цукрова пудра;
  • мандариновий лікер;
  • жовток перепелиного яйця;
  • шампанське;
  • апельсин;
  • лід.

На одну порцію напою збити з 1 ч. л. цукрової пудри 4 жовтки від перепелиних яєць. Апельсин вимити, обдати окропом, протерти від воску і зробити фреш. Зі шкурки зняти цедру (1/2 ч. л.). За допомогою блендера збити фреш з жовтком, додати 15 мл мандаринового лікеру, додати цедру і ще раз збити блендером. Перелити коктейль в келих, додати пару кубиків льоду і долити до верху холодним шампанським, постаравшись не змішати шари.

Зігріваючий коктейль «Гранатовий вибух»

d8174e3871eb4001c78366e4ffce70ef Що пити на Новий рік 2017: традиції та рецептиНапої з гранатом – справжній вітамінний вибух посеред зими

Напої, приготовлені з медом і спеціями – справжній порятунок для тих, хто виїхав святкувати Новий рік в заміський будинок. Крапелька бренді, яку додають в цей гарячий напій, відмінно гармонує зі смаком гранатового соку, а мед і зелені яблука наповнюють аромат тонкими солодкими нотками. Для приготування напою вам потрібно підготувати:

  • плід граната;
  • кардамон;
  • лимонну траву;
  • бренді;
  • свіжий лимон;
  • очищену воду;
  • мед;
  • зелені яблука.

Поставте на вогонь каструлю і влийте в неї 1 л чистої води, додайте 1 ст. л. меду. Очистіть від шкірки і серцевини два яблука. Помийте лимон, обдайте його окропом, обсушіть і натріть цедру. Яблука потрібно нарізати дрібними кубиками і всипати разом з цедрою у воду. Вичавити з лимона пару чайних ложок соку і долити в каструлю. Перешкодити рідину і закип’ятити. Як тільки вода закипіла, зменшити вогонь, потримати ще 3-4 хвилини, процідити через сито, накрити кришкою і поставити в тепле місце.

Помити, очистити і порізати ще 2 зелених яблука. Щоб фрукти не потемніли, збризнути їх соком лимона. На наступному етапі приготування коктейлю потрібно очистити плід граната, скласти зернятка в глибокий посуд, додати 2 столові ложки меду і розкласти по термостійким келихах, досипати по столовій ложці різаних яблук, залити гарячим напоєм, влити столову ложку бренді. У кожен келих покласти 1 гілочку лимонної трави.

Коктейль «Чорний фліп»

ca29c3d72e80be5a2c45d45a0bf310da Що пити на Новий рік 2017: традиції та рецептиКоктейлі на основі збитих яєць – справжня новорічна класика

Екзотичний коктейль на основі темного пива відмінно доповнюється смаком гіркого шоколаду. До речі, гаряче пиво з медом є кращою профілактикою перших ознак застуди! А вона-то вже точно не потрібна нам на новорічних канікулах. Цей коктейль хоч і не відноситься до категорії гарячих, але не дозволить вам захворіти або замерзнути після активних ігор на морозному повітрі. Для цього напою вам знадобляться такі інгредієнти:

  • 5 перепелиних яєць;
  • 20 мл цукрового сиропу;
  • 70 мілілітрів портера;
  • 50 мл темного рому;
  • 4 кубики льоду;
  • щіпка меленого мускатного горіха;
  • шматочок чорного шоколаду.

Вміст п’яти перепелиних яєць вилити в шейкер, долити цукровий сироп, додати темне пиво і ром. Грунтовно компоненти збовтати. Всипати в шейкер лід, ще раз перемішати. Охолодити в морозилці високий келих, перелити вміст шейкера, притрусити мускатним горіхом. Подавати келих на блюдце з квадратиком гіркого шоколаду.

Коктейль «Blue Ocean»

d7a6bf9adc504dca0c1ec250b7d78ced Що пити на Новий рік 2017: традиції та рецептиКоктейлі з блю кюрасао – відмінне нагадування про спекотне літо

Незвичайний коктейль яскравого блакитного кольору, який надає їй свіжий і солодкий лікер Blue Curacao». Цей напій стане відмінним доповненням до легких закусок з морепродуктів або фруктовим салатам і нагадає вам про ласкавому морському бризі, сонячному пляжі і прозорих водах океану. Така частинка тепла вже точно не завадить в холодний зимовий вечір, а яскравий колір напою догодить тотему нового року. Для рецепту вам буде потрібно:

  • настоянка «Бехеровка»;
  • лікер Блю Кюрасао»;
  • содова (можна замінити тоніком);
  • виноградний сік;
  • апельсин;
  • свіжа м’ята.

Для приготування порції напою налити в шейкер 50 мілілітрів «Бехеровки», додайте 25 мл лікеру, 115 мл тоніка і 25 – виноградного соку. Гарненько змішайте компоненти. Розкладіть у високі келихи (хайболли) кубики льоду, долийте коктейль. Помийте апельсин і гілочки м’яти, прикрасьте напій тонкими часточками фруктів і зеленими листочками.

Коктейль «Long Island Iced Tea»

d4aa8339a4e23a658ac69c39a29dee06 Що пити на Новий рік 2017: традиції та рецепти«Лонг-Айленд айс ті» – коктейль, знайомий кожному завсіднику барів

Походження цього рецепта має дуже цікаву легенду, згідно з якою його винайшли в ті часи, коли на території Сполучених Штатів діяв суворий сухий закон. Хитрий власник одного з барів подавав цей напій під виглядом безневинного холодного чаю з фруктами. Набір входять в коктейль алкогольних компонентів робить його дуже насиченим, так що зігріє він точно не гірше чашки гарячого чаю (якого в ньому, до речі, зовсім немає). Для приготування порції коктейля вам будуть потрібні:

  • 20 мілілітрів білого рому;
  • 20 мілілітрів горілки;
  • 20 мілілітрів джина;
  • 20 мілілітрів білої текіли;
  • 30 мл лікеру «Куантро»;
  • чайна ложка лимонного соку;
  • 60 мл Кока-Коли;
  • лайм;
  • лід.

Для приготування напою знадобиться великий келих об’ємом не менше 460 мілілітрів (бармени називають його «collins»). Для початку в келих насипають більше кубиків льоду і кілька скибочок лайма. Потім змішують за допомогою шейкера всі алкогольні складові, до них додають лимонний сік, ще раз змішують. Напій перелити в келих, а потім доливається Кока-Кола. Для прикраси використовують тонкі скибочки лайма.

Теплий коктейль «Розплавлене золото»

68c5ae306648260d3d87d798aef66df4 Що пити на Новий рік 2017: традиції та рецепти«Рідке золото» – ще один новорічний коктейль сонячного кольору

Зігріваючий напій, в якому смак апельсинового соку незвично доповнено мигдальним присмаком амаретто. Колір коктейлю настільки яскравий, що його дійсно легко переплутати з розплавленим дорогоцінним металом. Напій потрібно подавати порційно з шматочками кураги, чорносливу і скибочкою свіжого апельсина. Для рецепту потрібно підготувати:

  • лікер «Амаретто»;
  • апельсиновий сік;
  • лимон;
  • сухофрукти;
  • апельсин;
  • тарталетки.

Щоб приготувати порцію напою, потрібно перелити в невелику каструльку з товстими стінками 55 мл «Амаретто» і 155 мл апельсинового соку, вичавити сік з 1/4 лимона, помістити ємність на вогонь і постійно заважати протягом 5-6 хвилин. Коли напій підігріється (але не закипить!) каструльку потрібно зняти з вогню. Коктейль перелити в підігрітий келих. На стінку келиха прикріпити гурток апельсина. Подавати порційно на блюдце. Поруч покласти тарталетку з шматочками сухофруктів і часточкою апельсина.