Різдвяний піст у 2017 році

00d7bef7fe1a9b9f18fdf51d541c387a Різдвяний піст у 2017 році

В кінці листопада завершується осінній м’ясоїд. За григоріанським календарем (іншими словами, за новим стилем) Різдвяний піст у 2017 році наступає 28 листопада. Він також носить назву Филиппового і відноситься до чотирьох багатоденних постів, будучи серед них зимовим. Триває він 40 діб і вважається не дуже суворим порівняно з Великим: в багато дні, визначені календарем харчування, допускається куштування риби. Суворої є лише заключна седмиця (тиждень) зимового посту.

На відміну від Великого посту, «Пилипівки» завжди припадають на одні і ті ж дати. Це пояснюється тим, що піст передує Різдво Христове, яке, на відміну від Пасхи, який завжди припадає на 7 січня за новим стилем.

Таким чином, сорокаденний зимовий піст, розпочавшись 28 листопада 2016 року, триватиме до 6 січня 2017 року і завершиться Різдвяним Святвечором. А наступний Різдвяний піст настане 28 листопада 2018 року.

Яка мета Різдвяного посту?

Запровадження цього поста відноситься до IV століття. Сенс періоду самообмеження полягає в підготовці до Різдва Христового. Постять православні з тим, щоб очистити перед Великим святом душу і тіло каяттям, покорою, постом. Витримавши сорокаденна випробування, християни зустрічають з благоговінням Сина Божого, прихід у наш світ.

Богослови стверджують, що алегорією Різдвяного посту є сорокаденна пощение пророка Мойсея, по завершенні якого Господь дарував людям Десять заповідей.

Чому ж цей пост нерідко називають Пилипівкою? Це пов’язано з тим, що заговини на зимовий пост поєднується з днем пам’яті апостола Пилипа. Ось тому-то у народі піст, що починається в листопаді, зазвичай називали просто – Филипповками.

0a32f996a8cd3f8cb43c9b0edb488705 Різдвяний піст у 2017 роціПророк Мойсей і апостол Пилип

Що готувати у Різдвяний піст?

Як і в будь-якій з чотирьох православних постів, в Пилипівки категорично забороняється вживання яєць, молока і м’яса, а також будь-яких молочних і м’ясних продуктів (включаючи субпродукти). Виняток робиться для хворих, ослаблених, немовлят, військовослужбовців та деяких інших категорій людей, яким м’ясні і молочні білки необхідні з медичних міркувань. Віруючій людині, який не впевнений у силі свого здоров’я, рекомендується порадитися зі священиком.

Традиційні продукти, дозволені тим, хто постує: крупи, овочі, гриби, горіхи, фрукти, морепродукти («гади морські», не належать до риби), пісні хлібобулочні вироби, пісні солодощі. У дні сухоядения крупу заливають окропом і замочують, гаряче не готують. Ставлячи на стіл соління і маринади, потрібно враховувати наявність у них рослинного масла, оскільки не кожен день посту воно дозволено.

fd39f101bc11bd4def4a0aca6756a2c8 Різдвяний піст у 2017 році

Горіхи, пісні солодощі та фрукти слід вживати вкрай помірно – не ласощі, а для підтримки сил. Те ж саме стосується і морепродуктів: допустимо приготувати легкий суп з креветок, але не варто прикрашати стіл розкішними стравами з омарів. Слід пам’ятати, що піст – це не просто період, який не їдять певні продукти, а час, дане людині для здійснення подвигу самообмеження.

Що стосується риби і рослинної олії, то в Пилипівки ці продукти вживаються досить часто, чому цей пост вважається не особливо суворим. Докладний календар харчування на Різдвяний піст допоможе вам скласти меню відповідно з традиційними канонами.

Календар харчування в Різдвяний піст

Пилипівки діляться на три частини: порівняно легкого поста, середніх обмежень і посилених.

  • 28 листопада – 19 грудня. По середах і п’ятницях слід триматися принципів сухоядения. По понеділках можна подавати гаряче без масла. По вівторках, четвергах, суботах і неділях допустимо готувати рибу і додавати в страви рослинне масло.
  • 20 грудня – 1 січня. Піст стає суворіше. Так, по вівторках і четвергах риба вже не смакує, але допустима гаряча їжа з соняшниковою, оливковою, кукурудзяною та іншим маслом, крім вершкового. В інші ж дні – як і в попередній період.

За новим стилем Новий рік святкується саме в цей період, що представляє для віруючих серйозним випробуванням. Якщо віруючий буде відзначати Новий 2017 рік з родичами, які не постять, йому рекомендується приготувати для себе кілька пісних страв. Це можуть бути салати, страви морепродуктів, запечені овочі, пісні солодощі. Веселитися слід помірно, без впадання в алкогольний угар, але не слід сидіти з «пісною міною» і тим більше засуджувати присутніх за столом і псувати їм свято. Доброзичливе ставлення до оточуючих у пост набагато важливіше, ніж строге обмеження в їжі!

    • 2 січня – 6 січня. Піст підсилюється. У п’яту седмицю Філіпповок рибні страви не благословляються протягом усього тижня. Тричі на тиждень наказано сухоїдіння, в інші дні дозволяється готувати гарячі страви з рослинним маслом.

449aa95c9b86e4f14e01ceea01a2ffa3 Різдвяний піст у 2017 роціСвятвечір

6 січня православні намагаються не їсти до першої зірки». З настанням вечора на стіл виставляються святкові пісні страви: починається Різдвяний Святвечір.