Різдвяний піст 2017 | Що можна їсти по днях, календар поста

Згідно загальноприйнятій православним християнським календарем, приравниваемый за значимістю до Петрового посту, Різдвяний піст триватиме за новим стилем з 28 листопада 2016 року по 6 січня 2017 року.

Трохи історії

Багатоденні пости беруть свій початок у стародавній історії зародження християнства. У письмових джерелах Филлипов пост (друга назва Різдвяного) згадується ще в третьому-четвертому столітті Августином блаженним і святим Амвросієм Медиодаланским.

Чітких канонів проведення посту християнська церква в ті часи ще не запропонувала, тому віруючі постили різну кількість днів – хто десять днів, хто трохи довше.

А приблизно через сто років після хрещення Русі, на соборі 1166 року нашої ери у імператора Візантії Мануїла і його колеги патріарха Константинополя Луки, усім віруючим було наказано дотримуватися сорокаденного посту. Цей період вважається останнім таким важливим багатоденним у році, що минає.

Що таке Різдвяний піст?

Саме часом цього великого значущого багатоденного зимового посту, в цей період, християни очищають себе молитвою, відмовою від скоромної їжі і покаянням. Також вважається – у давніх часів – що саме в такий спосіб, через смиренність і спокій душі і тіла, людина може подякувати господеві за всі щедроти природи, піднесені восени.

045302be962e236d69f77c870cd0b741 Різдвяний піст 2017 | Що можна їсти по днях, календар поста

Тільки віруючі з серцем, сповненим любові, у всепрощення і строгому відмову від їжі в останню седмицю посту можуть гласить про народження сина Божого. Друга назва Різдвяної чотиридесятниці – Филлиппов пост, оскільки день Заговения припадає на свято відомого святого апостола Филлиппа.

У церковних статутах і згідно з християнськими канонами він називається ще Чотиридесятницею – за кількістю днів.

Вважається, що перша частина посту не дуже строга, а ось до святвечора 6 січня – канонічних правил слід дотримуватися суворо. Як стверджує Лев Великий, Різдвяний піст – це подяка людини Вищим силам за все хороше, отримане протягом року, і наше покаяння, милосердя, жертовність в цей період – це таїнство оновлення духу, єднання з Богом.

Тому в цей час ми повинні бути щедрими з бідними, і намагатися всілякими обмеженнями, милостинею і молитвою винищувати гріх, приумноженный за попередній рік нечистими побажаннями і тлінністю плоті.

Згідно постулатам Симеона Фессалонікійський, алегорія Різдвяного посту – сорокаденний піст пророка Мойсея, по закінченні якого людство отримало Божі заповіді.

І тепер кожна людина, коли до Різдва, отримує можливість осягнути Божу мудрість через віру в втілилось і народжене від Бога дитя. Головна наша жертва в цей великий піст – відкрите серце і чиста совість, що досягається через щирі молитви і смирення.

23ea4b17a90f2280fd1a53dfec04ee52 Різдвяний піст 2017 | Що можна їсти по днях, календар поста

Так каже церква і філософи – теологи. А що ж вчені? Адже наука в наш час може довести чи спростувати будь-теософський постулат. Так, вченим і тут є що сказати. Доведено, що великий постів – Різдвяний і Великодній – цілком обґрунтовані з медичної точки зору. Наприклад, сорок днів Филлиппова посту – це як раз той час, саме коли організм готується до зими, змінюються біоритми людини в зв’язку з скороченням світлового дня.

Саме тому не варто надмірно навантажувати організм зайвою активністю або важкою їжею — зміна світлових поясів і так є стресом. І навпаки, сорокаденний весняний піст – час, коли організм виходить зі сну, світловий день збільшується, але ще слабкий імунітет, тому обмеження у важкій їжі не тільки показане, але і цілком обгрунтовано.

Що готувати у Різдвяний піст?

Звичайно, пост – це глибоко індивідуальна справа. Якщо є які-небудь проблеми зі здоров’ям, серйозні порушення в організмі, то церква не вважає канонічний пост принциповим на шкоду здоров’ю.

Тим не менш, при бажанні, завжди можна знайти для себе підходящий і прийнятний варіант харчування, так би мовити, піти на компроміс із власним організмом. Зараз є маса інформації у вільному доступі, щоб без шкоди для здоров’я готувати смачну, поживну і, головне, пісну їжу.

Докладний календар харчування по днях

ff2755196cc496d151332e51b06d5440 Різдвяний піст 2017 | Що можна їсти по днях, календар поста

З 28 листопада по 19 грудня включно:

Понеділок. Дозволено вживати рослинну варену їжу, приготовлену на воді без додавання олії. Це можуть бути цукати, вареники, кисіль, рис і т. д.

Вівторок. Допускається вживання риби (юшка, риба під маринадом, минтай тощо), вина (яблучного, горобинового, виноградного), варену їжу рослинного походження з додаванням масла.

Середовище. Сухоядіння (хліб, сухофрукти, фрукти, сирі овочі, горіхи, мед).

Четвер. Допускається вживання риби (юшка, риба під маринадом, минтай тощо), вина (яблучного, горобинового, виноградного), варену їжу рослинного походження з додаванням масла.

П’ятниця. Сухоядіння (хліб, сухофрукти, фрукти, сирі овочі, горіхи, мед).

Субота. Допускається вживання риби (юшка, риба під маринадом, минтай тощо), вина (яблучного, горобинового, виноградного), варену їжу рослинного походження з додаванням масла.

Неділя. Допускається вживання риби (юшка, риба під маринадом, минтай тощо), вина (яблучного, горобинового, виноградного), варену їжу рослинного походження з додаванням масла.

З 20 грудня по 1 січня включно:

Понеділок. Дозволено вживати рослинну варену їжу, приготовлену на воді без додавання олії. Це можуть бути цукати, вареники, кисіль, рис і т. д.

Вівторок. У раціон дозволено ввести варену їжу рослинного походження, заправлений олією. Наприклад, баклажанна ікра, томатний суп, яблучний пиріг, картопля з грибами, фалафель і ін.

Середовище. Сухоядіння (хліб, сухофрукти, фрукти, сирі овочі, горіхи, мед).

Четвер. У раціон дозволено ввести варену їжу рослинного походження, заправлений олією. Наприклад, баклажанна ікра, томатний суп, яблучний пиріг, картопля з грибами, фалафель і ін.

П’ятниця. Сухоядіння (хліб, сухофрукти, фрукти, сирі овочі, горіхи, мед).

Субота. Допускається вживання риби (юшка, риба під маринадом, минтай тощо), вина (яблучного, горобинового, виноградного), варену їжу рослинного походження з додаванням масла.

Неділя. Допускається вживання риби (юшка, риба під маринадом, минтай тощо), вина (яблучного, горобинового, виноградного), варену їжу рослинного походження з додаванням масла.

З 2 січня по 6 січня включно:

Понеділок. Сухоядіння (хліб, сухофрукти, фрукти, сирі овочі, горіхи, мед).

Вівторок. Дозволено вживати рослинну варену їжу, приготовлену на воді без додавання олії. Це можуть бути цукати, вареники, кисіль, рис і т. д.

Середовище. Сухоядіння (хліб, сухофрукти, фрукти, сирі овочі, горіхи, мед).

Четвер. Дозволено вживати рослинну варену їжу, приготовлену на воді без додавання олії. Це можуть бути цукати, вареники, кисіль, рис і т. д.

П’ятниця. Сухоядіння (хліб, сухофрукти, фрукти, сирі овочі, горіхи, мед).

Субота. У раціон дозволено ввести варену їжу рослинного походження, заправлений олією. Наприклад, баклажанна ікра, томатний суп, яблучний пиріг, картопля з грибами, фалафель і ін.

Неділя. У раціон дозволено ввести варену їжу рослинного походження, заправлений олією. Наприклад, баклажанна ікра, томатний суп, яблучний пиріг, картопля з грибами, фалафель і ін.

6 січня – це самий строгий день Різдвяного посту, тому в цей день варто утриматися від їжі до першої зірки.

Як вже згадувалося, дуже суворої є остання частина поста – від початку січня і до самого Народження Христа. В інший час правила цього багатоденного посту звичайний.

Рибу можна у вихідні – неділю, коли в церквах правиться за здравіє, і суботу, коли йдуть служби за упокій, а також по великих святах (наприклад, Введення, або по днях пам’яті великих святих – Катерини (7.12), Матвія (29.11), Андрія (13.12), Варвари (17.12), Миколи (19.12)).

Ялин, як святе масло, червоне вино – символ Христової крові, і риба (здавна символ християнства) не дозволяються в три дні тижня – понеділок, п’ятницю і середу, і їсти в ці дні (виключно сухоедение) можна після і тільки після вечерні.

А у вихідні, вівторок і четвер можна до страв додавати масло.

5f84d26a05fcbac4c787bd9fdc452b9c Різдвяний піст 2017 | Що можна їсти по днях, календар поста

Причому дуже цікавий момент: церква не відкидає скоромну їжу як таку, а засуджує саме бажання обжерливості. Тобто м’ясо, масло, сир і так далі не вважаються поганими (це ж їжа, дар Божий людям), а ось саме бажання задовольнитися забороненим – ось це вже гріх.

Причому піст повинен бути не тільки фізичним, але і моральним – уникати сварок, пліток, неблагочестивых думок. Адже обмеження в їжі – це вже не пост, а всього лише дієта. А спокус дуже багато – адже саме на цей період припадає святкування зустрічі Нового року, що, природно, тягне за собою гуляння та веселощі.

До того ж, дуже часто можна зіткнутися з тим, що ті, хто, утримуючись від їжі, відчувають свою перевагу над тими, хто не дотримується настільки суворих обмежень. Це теж неправильно. Адже піст – це не мета, а спосіб висловити своє покаяння, упокорення і покірність перед Творцем.

Звичайно, якщо немає бажання постити, і немає щирого розуміння, навіщо це треба, то знайдеться безліч причин і пояснень. Приміром, зарплата (пенсія, стипендія) не дозволяють, продукти дорогі, церква в сусідньому місті і т. д. І тут доречно згадати мудрість Оптинских старців: «Немає бажання постити з доброї волі – прийде час постити за недоброю».