Різдвяний піст 2016-2017 року

В православ’ї існує чотири великих, довгих посади, мають велике значення для церковної обрядовості. Один з таких постів – Різдвяний. Чим він відомий, які продукти можна під час пісних днів, меню, традиції і звичаї Різдвяного посту 2016-2017 – у нашій сьогоднішній статті.

Якого числа Різдвяний піст у 2017 році

Різдвяний піст – це сорок днів обмежень в їжі тілесній і духовній напередодні одного з найбільших свят християнства – Різдва. Так як цей день має тверду, фіксовану дату в календарі церковних свят, та дати початку і кінця Різдвяного посту кожен рік одні й ті ж.

Різдвяний піст 2016-2017 почнеться 28 листопада 2016 року, в понеділок, і завершиться 6 січня 2017 року, у п’ятницю.

Історія Різдвяного посту

Вперше згадки про дотримання Різдвяного посту зустрічаються в церковній літературі IV століття. Пост був введений в честь народження Христа знаменує собою довге очікування людей свого Спасителя. Як стало відомо дослідникам історії християнства, спочатку тривалість посту була зовсім невеликий – сім днів, суворо напередодні свята.

e4022dff54bebfcb70e5caced351992c Різдвяний піст 2016 2017 року

У 1166 році патріарх православної церкви в Константинополі вніс зміни у календар постів і свят, і час різдвяних обмежень в їжі значно збільшилася – до сорока днів.

Друга назва цього посту – Филлипов або Филлиповки. Таку назву отримав посаду з-за того, що заговини перед постом припадає на Пилипів день – 27 листопада за новим стилем. День пам’яті святого апостола Пилипа – свято на честь одного із дванадцяти апостолів, учнів і проповідників Слова Божого. Якщо заговини випадає на пісний день – середу чи п’ятницю, то його відзначають на день раніше – 26 листопада.

Дозволені та заборонені продукти в період Різдвяного посту

Як і в будь-який пост, в цей період повністю заборонені м’ясні і молочні продукти. У чому Різдвяний піст схожий з Петровим постом. Однак схема живлення в цей період дещо складніше, ніж у звичайний пост.

Весь піст можна розділити на три етапи – з 28 листопада до 19 грудня, з 20 грудня до 1 січня, з 2 по 6 січня, і кожен з цих періодів відрізняється своїми приписами в їжі.

859a7045924520182393dcaed09d5017 Різдвяний піст 2016 2017 року

Перший етап

Перший етап – найбільш м’який і поблажливий, з великою кількістю дозволених страв. З 28 листопада до кінця другої декади грудня по середах і п’ятницях наказує дотримання суворого посту, тобто сухоїдіння. Можна хліб, холодні варені овочі, відварні крупи. По понеділках (а в 2016 році це 28 листопада, 5 і 12 грудня) допускається гаряча їжа без олії. Можна гарячі каші, в тому числі і з додаванням фруктів, відварні або на пару овочі, борошняні вироби, в приготуванні яких не використовувалося вершкове або рослинне масло і яйця, пироги, овочеві паштети і пюре.

Вівторок, четвер і обидва вихідних дні найбільш сприятливі для тих, хто поститься. У щоденне меню додається риба і морська і річкова. Рибу можна відварювати, готувати в пароварці, смажити на грилі або запікати в тому числі і з використання рослинної олії. На гарнір – крупи, овочі, гриби.

У вихідні – суботу і неділю – дозволено вживання вина. Причому церковними канонами особливо підкреслюється, вино можна пити лише в невеликих кількостях, виключно як добавку до трапези.

4 грудня православна церква відзначає ще одне свято Введення у храм Пресвятої Богородиці. У цей день, незалежно від того, на який день тижня припадає, дозволяється гаряча їжа, рослинна олія, риба і невелика кількість вина.

89eb85bcef3f6a14c78139cbb880d419 Різдвяний піст 2016 2017 року

Другий етап

Другий етап – з 20 січня і до новорічних свят, відрізняється більшою строгістю до меню посту. Щодо особливо пісних днів – середи і п’ятниці нічого не змінюється, християнам, як і раніше, пропонується сухоїдіння. Понеділок так само залишається незмінним – в меню лише гаряча їжа без олії. А ось у вівторок і четвер риба вже заборонена, в їжу вживається лише гаряча їжа, правда, вже з маслом. Це все ті ж каші, паштети, в тому числі і грибні, соуси і підливи, відварні овочі, пюре, супи, пироги й пиріжки – все, де в приготуванні не використовуються тваринні жири, молочні продукти, яйця і м’ясо.

Зате у вихідні-раніше в честі риба. Варіантів страв їх морепродуктів маса, і практично будь-якої з них можна використовувати в пісному меню. Допускається і вживання вина, знову-таки в невеликих кількостях.

94ffe54bf33d06570821422068739e5d Різдвяний піст 2016 2017 року

Третій етап

Сухоїдіння пропонується три дні на тиждень – по понеділках, середах і п’ятницях. Вівторки, четверги і вихідні дні доповнюють меню гарячою їжею, доповненої невеликою кількістю масла. Вино та інший алкоголь під забороною.

6 січня – святвечір, день напередодні свята. В цей день церковним статутом дозволяється гаряча їжа, присмачений олією. Крім того, традиції наказують включати в меню сочиво – відварну крупи (пшоно, рис, ячмінь), яку подають з медом і шматочками фруктів чи горіхів.

Читайте також:

  • Ураза Байрам у 2017 році
  • Сабантуй 2017 року
  • Духів день у 2017 році