Рецепти пасок на Великдень з 2017 фото: смачна великодня випічка

Паска – головне блюдо на великодньому столі. Як і інші складові великодньої трапези, він має символічне значення. Паска означає їжу у всіх сенсах цього слова. Але в першу чергу він нагадує про хліб, який Христос дав своїм учням, щоб ті повірили в його воскресіння. Тому паска відіграє важливу роль у святковому обіді, а до його приготування ставляться з великою відповідальністю. По звичаям, наші предки готували паски у Чистий Четвер, а освячували на суботній службі. Найчастіше їх кулінарні шедеври були таких розмірів, що сім’я харчувалася ними кілька днів, а то і тиждень!

Вважалося, що якщо блюдо вийшло вдалим, то в будинку весь наступний рік будуть панувати мир і щастя. Освячену випічку зберігали протягом 40 днів після Воскресіння Христового, до Світлого свята Вознесіння. Пропонуємо вам кілька рецептів смачної та ситної випічки, перевірених ще нашими бабусями. Щоб готова паска перевершив всі очікування, запасіться гарним настроєм і виконуйте наших рекомендацій!

Класичний паску

36515a5a513d0db6d17664aed7e43709 Рецепти пасок на Великдень з 2017 фото: смачна великодня випічкаТільки приготувавши паска самостійно, ви проникнетеся духом свята!

Інгредієнти

  • Молоко – 0,5 л
  • Сухі дріжджі – 11 м
  • Борошно пшеничне – 0,5 кг
  • Яйця курячі – 5 шт.
  • Масло вершкове – 200 г
  • Цукор – 250 г
  • Ванільний цукор – 1 ч. л.
  • Ізюм – 100 г
  • Цукати – 100 г
  • Мигдаль – 100 г

Приготування

Ізюм промийте і залийте гарячою водою на 15 хвилин, щоб ягідки розпарилися. Жменя мигдалю залиште в окропі на 5 хвилин. Потім відкиньте мигдаль на друшляк і обдайте холодною водою. Це допоможе позбутися від лушпиння. Потім підсушіть горішки на сковорідці або в мікрохвильовій печі, постійно помішуючи їх протягом 3-4 хвилин. Подрібніть мигдаль ножем.

З родзинок злийте воду і обсушіть його паперовим рушником. Нагрійте Молоко і покладіть в нього дріжджі. Заважайте рідину до їх повного розчинення. Висипте туди півкілограма борошна, перемішайте складові і накрийте ємність рушником. Посуд з сумішшю поставте в тепле місце на півгодини. Тісто підніметься, його обсяг зросте удвічі. Поки опара зростає, відокремте яєчні білки від жовтків і, всипати трохи солі, збийте їх в піну.

9d360bfdb834fd5d4f1adc588d362ff0 Рецепти пасок на Великдень з 2017 фото: смачна великодня випічкаНе скупіться з начинкою для паски — використовуйте горіхи і сухофрукти

Жовтки розітріть з цукром і ваніліном до білизни. Коли тісто підніметься, додайте в нього жовтки з цукром і розм’якшене масло, перемішайте масу. Потім введіть збиті білки і знову перемішайте склад. Додайте опару борошно, попередньо просіяти через сито. Замісіть тісто. Якщо воно виявиться недостатньо густим і буде липнути до рук, додайте ще трохи борошна. Після цього перекладіть тісто в глибоку каструлю і знову поставте в тепле місце, щоб воно підійшло і набрало обсяг.

Через годину дістаньте ємність і додайте в тісто родзинки, мигдаль і цукати. Перемішайте всі інгредієнти і знову залиште тісто в теплі, тепер на 20 хвилин. За цей час підготуйте форми, в яких будуть випікатися паски. Змастіть їх маслом дно і застеліть шматком пергаментного паперу. Борти формочок нічим обробляти не потрібно. Розділіть тісто на необхідну кількість частин. Зробіть з кожної по кульці і помістіть їх у підготовлені форми. Тісто має займати 1/3 їх висоти.

Розігрійте духовку до 100 градусів і випікайте паски 10 хвилин. Потім збільшіть температуру до 180 градусів і випікайте 35-40 хвилин. Перевірте готовність паски, проколовши його зубочисткою. Якщо дерев’яна паличка залишилася чистою, то випічка готова. Вийміть паски з духовки і дайте їм охолонути. За бажанням прикрасити цукровою глазур’ю, кольоровою посипкою або іншим їстівним декором. Зробити цукрову глазур можна, збивши білок двох яєць з 150 грамами цукрової пудри і 1 чайною ложкою лимонного соку.

Паска заварна

bd74074e84fe0ecb23495af24ebcafde Рецепти пасок на Великдень з 2017 фото: смачна великодня випічкаКласичний паску вже освоєний? Тоді поекспериментуйте з рецептами!

Інгредієнти

  • Борошно – 9 ст.
  • Дріжджі – 50 г
  • Яйця курячі – 10 шт.
  • Цукор – 150 г
  • Масло топлене – 200 г
  • Молоко – 350 р
  • Сіль – за смаком

Приготування

Залийте 1.5 ст. муки такою ж кількістю гарячого молока, добре розмішайте і дайте охолонути. Потім розведіть в молоці дріжджі і додайте їх в суміш. Поставте посуд з опарою в тепле місце і дочекайтеся, поки заготівля підніметься. Відокремте яєчні жовтки від білків і розітріть їх з 0,5 ст. цукру. Білки збийте в міцну піну і введіть в тісто. Перемішайте всі складові і знову поставте опару в тепло, щоб тісто ще раз піднялося.

Після цього додайте в ємність з сумішшю топлене масло і залишки борошна. Перемішайте масу до однорідної консистенції і розкладіть по формах. Форми завчасно змастіть невеликою кількістю масла. Розігрійте духовку до 200 градусів Цельсія і випікайте паски близько години. Коли верх паски почне темніти, покладіть на нього кружечок з зволоженою паперу, щоб випічка не подгорала. Готову паску обережно перекладіть з форми на стіл, покрийте глазур’ю, прикрасити цукатами або мармеладом.

Паска шоколадний

591ab1b155869a090db3c21c603d829b Рецепти пасок на Великдень з 2017 фото: смачна великодня випічкаНезвичайний паска з шоколадом, напевно, здивує і порадує ваших рідних

Інгредієнти

  • Борошно пшеничне – 0,5 кг
  • Дріжджі сухі – 11 м
  • Яйця курячі – 7 шт.
  • Цукор – 250 г
  • Мигдаль – 200 г
  • Чорний шоколад – 200 г
  • Ром – 100 г
  • Вино червоне сухе – 120 г
  • Масло вершкове – 20 г
  • Цукати – 100 г
  • Лимон – 1 шт.
  • Кориця – 0, 5 ч. л.
  • Гвоздика – 0, 5 ч. л.

Глазур

  • Какао-порошок – 3 ст. л.
  • Яєчні білки – 3 шт.
  • Цукор – 120 г

Приготування

Дріжджі розведіть у теплому молоці або воді, додайте туди просіяне через сито борошно. Добре перемішайте тісто і залиште в теплі на дві години. Опара підніметься. Після цього ще раз вимісити тісто. Розділити жовтки і білки. Перші розітріть з цукром, другі збийте до стійкої піни.Шоколад подрібніть в дрібну крихту. З лимона вичавити сік, а мигдаль покришіть. Додайте ці складові в тісто. Потім введіть у суміш ром, вино, цукати і спеції. В останню чергу додайте збиті білки.

Масу акуратно перемішайте і наповніть нею форму, змащену вершковим маслом. Не заповнюйте ємність до країв: тісто має піднятися. Духову піч розігрійте до температури 160 градусів і випікайте паска годину-півтора до готовності. Після цього вийміть випічку з духовки і дайте їй 15 хвилин на охолодження. Тепер можете покрити паска глазур’ю. Її можна зробити, поки заготівля випікається. Для цього збийте білки міксером, всипте цукор і какао. За бажанням можете чимось прикрасити паску.

Поради господиням

0c743ad08d15fa06fb53beda8516d332 Рецепти пасок на Великдень з 2017 фото: смачна великодня випічкаПаска не любить поспіху — приділіть готуванні достатньо часу!

Досвідчені кулінари знають хитрощі, які надають куличам ні з чим не порівнянний смак і полегшують процес приготування їжі. Ось деякі з них.

  • Не поспішайте скоріше замісити тісто. Переконайтеся, що перед приготуванням воно не буде дуже рідким і липким.
  • Бережіть заготівлю і готову випічку від протягів. Наполягайте опару при температурі не менше 30 і не більше 45 градусів.
  • Поверхня для розрізання тесту не варто посипати борошном. Краще змастіть її олією.
  • Перед випічкою змастіть свій виріб сумішшю яйця і однієї столової ложки води або маслом.
  • Якщо випічка підгорає зверху, накрийте її шматочком пергаментного паперу.
  • Як і наші бабусі, ви можете зберігати паску до семи днів.