Петрів піст 2017: якого числа, початок, рецепти

Дуже часто можна почути, як Петрів Піст називають Апостольським або постом П’ятдесятниці. Ці назви відносяться до одного періоду і передбачають утримання від різноманітної їжі на деякий час. Петров пост йде відразу після великого церковного свята Трійці, а точніше рівно через сім днів.

Під час посту людина за весь час посту готує і очищає свій організм до одного з великих свят, які церква вшановує – дня Петра і Павла. Тривалість цього посту завжди різна, рівно як і його початок. Все залежить від того, в яких числах відбудеться Великдень.

Походження Петрова поста

Відомо всього дві версії встановлення даного посту, кожну з яких можна вважати правильною, адже людство не може остаточно довести справжню причину його появи.

51efacd0f973e1e8ef45113870dfdd0c Петрів піст 2017: якого числа, початок, рецептиОтже, згідно з першою версією, Петрів піст церква ввела для того, щоб люди могли наслідувати двом апостолам Петру і Павлу, які після П’ятидесятниці також деякий час утримувалися від їжі, щоб підготувати себе до виходу на всесвітню проповідь Євангелія. Друга версія стверджує, що цей пост ніяк не можна пов’язувати з апостолами, тому що ще в третьому столітті простежуються згадці про нього.

Тоді піст вважався компенсаторсным, тобто люди, які з якихось причин не змогли постити перед Пасхою, отримували можливість очиститися в Петрів піст. А так як християни завжди вважалися соборним народом, то вони продовжували постити навіть у тих випадках, коли не порушували канони Великого посту. Тому вони постили також як і спізнілі – на благо собі і Господа.

Тривалість Петрового посту

У тих випадках, коли Великдень починається рано, період посту розтягується на кілька тижнів. В історії був випадок, коли Апостольський піст був тривалістю шість тижнів. В ті часи, коли Великдень наступає пізно, Петрів піст триває кілька днів (був зафіксований самий короткий період – 8 днів).

Починається Петрів піст завжди у понеділок усіх Святих, а ось закінчується завжди однаково – 12 липня. У 2017 році Апостольський піст триватиме 4 тижні, адже розпочнеться він 12 червня, а закінчиться 11 липня, відповідно.

Нюанси харчування

9b9c975dd62cbabb0130eda4cb9e2494 Петрів піст 2017: якого числа, початок, рецепти

Петрів піст вважається не суворим постом, на відміну від Великого. Риба в ньому дозволена практично кожен день. Постуючій людині можна навіть вживати алкоголь, тому що він рослинного походження, хоча Церква все-таки радить утриматися від міцних напоїв.

Незважаючи на свій м’який характер, Петров пост здавна вважали мізерним. Адже після зими, запаси продуктів були неабияк виснажені. Соління і варіння також підходили до кінця, а свіжі овочі ще не з’являлися на грядках. Що стосується грибів і горіхів, то про них можна було тільки мріяти.

Тому селяни були змушені ходити практично голодними, харчуючись зеленню, крупами і ягодами. Ну і рибою в ті дні, коли вона була дозволена.

У наші дні навряд чи у когось з’являться проблеми з приготуванням пісних страв, адже прилавки магазинів переповнені продуктами. Головне в цьому ділі проявити трохи терпіння і фантазії.

3453c7094b692e720fa9b7c17ba43791 Петрів піст 2017: якого числа, початок, рецептиЗгідно типикону (церковний статут) протягом усього посту в понеділки, середи і п’ятниці покладається сухоїдіння. Цей термін позначає вживання їжі в сирому вигляді. Можна їсти хліб, сухі або свіжі фрукти, зокрема, родзинки, інжир, фініки, курагу, чорнослив, овочі (морква, огірок, помідор), всілякі види горіхів і меду. Воду дозволено пити в необмежених кількостях.

У вівторок і в четвер не дозволено вживати рибні страви, зате в суботу, неділю та дні пам’яті святих (якщо вони, звичайно, припадають на час Петрового посту) риба повинна бути на столі. Традиційною стравою з риби на Русі вважалися рибники – оригінальні відкриті пироги, в яких начинкою була ціла тушка риби.

Але все ж пості не захоплювалися надмірним різноманітністю, за звичкою готували страви з овочів і зелені. Перенеслася ця традиція і в наші дні. Можна балувати себе пісної окрошкою, холодними зеленими щами, розсольники та інші страви. Все це слід ретельно приправляти зеленню. Також можна ягоди в необмеженій кількості, крупи, бобові, гриби, пісні млинці, кулеб’яки, розтягаї.

Рецепти пісних страв

Багато давньоруські рецепти, як виявилися, досить смаки, тому сучасні господині не перестають їх готувати під час Петрового посту. Правда всі ці рецепти більш вдосконалені та адаптовані під сучасні умови.

  • Візьмемо, приміром, рибник. Щоб його потрібно приготувати листкове тісто, яке можна придбати в магазині. Потрібно розділити його на дві рівні частини, в одну з яких покласти начинку (тертий сиру картоплю, рибне філе і цибулю, нарізану кільцями). Начинку посолити і поперчити, потім накрити другим шаром. Краї закріпити і змастити жовтком. У розпеченій духовці пекти до готовності. За бажанням, картоплю і цибулю можна замінити капустою.
  • За таким же принципом готуються шаньги з гречаної крупи, тільки рибу замінюють кашею зі смаженою цибулею.
  • Для тих, хто вирішить приготувати луковник, то листкове тісто доведеться викладати шість разів, чергуючи його з обсмаженим до золотистої скоринки цибулею.
  • Смачне і просте блюдо, яке можна приготувати під час Петрового посту — картопляний салат з грибами. Слід взяти відварну картоплю, нарізати його дрібними кубиками, додати до нього мариновані гриби і солоні огірки. Заправити рослинним маслом, спеціями і зверху посипати зеленою цибулею.
  • Дивовижна пісна грибна ікра, для приготування якої знадобляться відварні і мариновані гриби. Їх доведеться обсмажити на олії разом з дрібно нарізаною цибулею. Ікру посолити і поперчити. Можна додати зелень.
  • Буряковий салат теж поширене блюдо під час посту. Його можна зробити «з перчинкою». Для цього доведеться додати до подрібненої вареної буряків натертий хрін, а після заправити все це олією, зеленню та спеціями.
  • Класична російська юшка смачна і швидка в приготуванні. Потрібно взяти зварену до напівготовності перловку і додати до неї картоплю, капусту і коріння. Все це варити до готовності, заправити томатною пастою, зеленню та спеціями.
  • Прості, але поживні грибні щі стануть прикрасою пісного меню. Їх приготувати дуже швидко. Робиться це так: у бульйон з вареними грибами і корінням додають картоплю і квашену капусту, попередньо обсмажену з цибулею, томатною пастою і борошном. Страву заправляють часником, спеціями і зеленню.
  • З такого достатку продуктів стає зрозуміло, що пост ніколи не був дієтою. І ні в якому разі його не можна розцінювати, як засіб для зниження ваги. Піст – це час для роздумів і очищення, тому дотримуватися його треба в міру своїх сил, враховуючи всі індивідуальні особливості організму.

    Відео рубрика