Коли розіграш зеленої карти 2017 Лотерея «Green Card-2017»

e4de611e7174165acfb7915f06d10ac0 Коли розіграш зеленої карти 2017 Лотерея «Green Card 2017»

Грін-карта дає майже такі ж права, як і громадянство США, окрім права голосувати на виборах. Фото: vgisinfo.com

З 1 жовтня до полудня 3 листопада 2015 року за нью-йоркським часом бажаючі можуть подавати заявки на участь у лотереї «Green Card-2017». У разі виграшу людина отримує право постійно жити, вчитися, працювати, відкривати бізнес в США і в майбутньому може стати громадянином Америки.

Грін-карта – один із способів іммігрувати в США, доступний майже всім. За великим рахунком, тут треба тільки везіння – щоб комп’ютерна система вибрала саме вашу заявку.

«Форум» раніше давав детальну інструкцію як заповнити анкету для участі в лотереї. Зараз же ми відповімо на кілька питань, що часто ставляться по лотереї «Green Card-2017». Також наводимо приклади реальних людей.

Де можна зареєструватися для участі у лотереї «Green Card-2017»?

Заповнювати анкету треба ТІЛЬКИ на офіційному сайті Державного департаменту США www.dvlottery.state.gov. Зверніть увагу: сайт повинен мати розширення .gov – в інтернеті вже з’явилися сайти з схожими адресами, але з розширеннями .com і .org. Це посередники або шахраї.

Також на цьому сайті можна знайти детальну інструкцію щодо заповнення анкети англійською мовою. Перекладу на російську мову умов «Green Card-2017» на даний момент немає. Однак є переклад на українську мову. Крім того, можна ознайомитися з російським перекладом інструкції минулого року, яка, по суті, не відрізняється від нинішньої.

Анкета досить проста, і на її заповнення йде, як правило, 15-20 хвилин.

ВАЖЛИВО: Якщо ви не встигнете заповнити за годину, система перевантажиться, і всі введені дані зникнуть – доведеться заповнювати наново.

ВАЖЛИВО: У рік можна відправляти тільки одну анкету. Якщо заповніть її двічі – вас дискваліфікують.

Скільки коштує реєстрація?

Заповнення і відправлення анкети – БЕЗКОШТОВНІ. Тільки якщо ви виграєте і будете отримувати грін-карту, доведеться заплатити консульський збір за оформлення імміграційної візи.

Які країни беруть участь в лотереї Green Card-2017?

Люди, що народилися в усіх країнах колишнього Радянського Союзу, можуть брати участь у розіграші. При цьому потрібно вказувати сучасна назва країни: Росія, Україна, Білорусь і т. д. Заявки на Green Card-2017» не будуть прийматися з тих країн, з яких у попередні п’ять років іммігрували більше 50 тисяч чоловік. Це такі країни, як Мексика, Пакистан, Китай, Колумбія, Індія, Великобританія та інші.

Всього буде видано 50 тисяч грін-карт. Невелика частина людей відсіюється під час оформлення імміграційної візи, тому завжди відбирають більше 50 тисяч чоловік. Зворотна сторона медалі – є ймовірність, що на всіх віз може не вистачити. Тому в разі отримання повідомлення про виграш, важливо якомога раніше почати процес оформлення візи.

У разі виграшу у програмі «Green Card-2017», візи потрібно отримати в період з 1 жовтня 2016 року по 30 вересня 2017 року. Після цієї дати, навіть якщо вас відібрали, отримати грін-карту вже буде не можна.

Можна подавати заявку на лотерею «Green Card-2017», перебуваючи в США?

Так, можна. Важливо не те, в якій країні ви перебуваєте або яке у вас зараз громадянство, а де ви народилися.

Ганна Рудна з Росії перебувала в Сан-Франциско, коли почалася реєстрація на лотерею «Green Card-2017». «Це друга моя спроба, – зізнається вона. – До цього я вже заповнювала анкету разом з сестрою. Сестра виграла, я ні. От, може, зараз пощастить».

Анкету Ганна заповнювала на офіційному сайті dvlottery.state.gov. У графі «Країна, де ви живете зараз» вибрала «United States of America». За відправлення анкети нічого не платила.

0b1fff12bf6d3baf891eea923ba34622 Коли розіграш зеленої карти 2017 Лотерея «Green Card 2017»

Ганна Рудна заповнювала анкету для грін-карти, перебуваючи в США. Фото з особистого архіву

Хто може брати участь у лотереї?

Головних вимог для учасників два:

• народитися в країні-учасниці лотереї (як написано вище, всі країни пострадянського простору та Ізраїль беруть участь у програмі «Green Card-2017»);

• мати закінчена середня освіта або два роки трудового стажу протягом останніх п’яти років.

Документальні підтвердження освіти або трудового стажу не потрібно прикріплювати до реєстраційній заявці, однак їх потрібно буде показати консульському працівникові під час інтерв’ю на отримання імміграційної візи.

Якщо ви не зможете довести наявність освіти або досвіду роботи, ваша анкета буде дискваліфікована навіть після виграшу.

А якщо немає повної середньої освіти (не закінчив школу)?

Якщо закінченої середньої освіти немає, то потрібно довести, що є трудовий стаж. Причому потрібно працювати по професії, що вимагає як мінімум два роки попереднього професійного навчання. Визначити, чи відповідає ваш рівень освіти або професійної підготовки цим вимогам, можна за допомогою бази даних Міністерства праці США O*Net OnLine. В ній всі спеціальності розділені на п’ять груп («Job Zone»). Якщо у вас немає закінченої середньої освіти, то потрібно показати, що мінімум два роки за останні п’ять років ви працювали на посаді, що відповідає групі 4 або 5, а також, що у вас рівень не нижче 7.0 за Класифікацією професійної підготовки (SVP – Special Vocation Preparation).

Алгоритм перевірки виглядає так:

1. Виберіть «Find Occupation», потім натисніть на «Job Family».

2. З списку, що з’явився, виберіть категорію професії і натисніть «Go».

3. Виберіть конкретну спеціальність.

4. В розділі «Job Zone» подивіться номер групи і рівень SVP.

Наприклад, виберіть «Computer and Mathematical» . У списку «Job Family» натисніть на свою спеціальність, наприклад, «Computer Programmers». В розділі «Job Zone» ви побачите напис Job Zone Four, SVP Range 7.0 to < 8.0. Це означає, що спеціальність «Computer Programmers» дозволяє брати участь у програмі «Green Card-2017».

e905d9301ce4d780d0025d9a393285cd Коли розіграш зеленої карти 2017 Лотерея «Green Card 2017»

Напис «Job Zone Four» означає, що представник цієї професії може брати участь у лотереї. Скрін-шот з сайту Міністерства праці США

Кого з членів сім’ї потрібно включати в заявку на отримання грін-карти?

Обов’язково потрібно вказувати чоловіка або дружину, причому незалежно від того, живете ви разом чи ні, і чи збирається чоловік їхати з вами в Америку. Не потрібно вказувати тільки померлих та колишнього подружжя.

Також потрібно вказати усіх неодружених дітей віком до 21 року – рідних, усиновлених та дітей від попередніх шлюбів чоловіка, навіть якщо вони не планують переїздити. Не потрібно включати тільки дітей, які вже є постійними мешканцями громадянами США.

Батьків, а також братів і сестер в анкету включати не потрібно – лотерея все одно не дозволяє забрати їх у США.

Якщо ви когось не вкажете з найближчих членів сім’ї, під час оформлення візи вас дискваліфікують – ні ви, ні хто-небудь з ваших родичів грін-карту не отримають.

Виняток – якщо поповнення у вашій родині сталося вже після того, як ви відправили заявку на участь у програмі «Green Card-2017». Наприклад, у вас народилася дитина або ви вийшли заміж.

Чи можуть чоловік і дружина одночасно подавати заявки?

Так, обидва члени сім’ї можуть подавати окрему анкету, якщо кожен з них відповідає вимогам. Таким чином, пара може збільшити свої шанси на виграш. Якщо хтось один з них виграє, чоловік отримує грін-карту, як член сім’ї.

Юрій та Олена Крыцыны з Росії подавали анкету удвох. В результаті, пощастило дружину.

«Чоловік виграв грін-карту з першої спроби. Спочатку він поїхав в Америку, знайшов роботу і житло, а потім приїхав і забрав нас», – розповідає Олена. Пара працює в сфері IT, тому вирішила переїхати до Каліфорнії, ближче до Силіконовій долині. Правда, працює за фахом поки тільки Юрій, Олена сидить з дитиною.

0526b3fcbbb3943b95d7f88ddc2e0641 Коли розіграш зеленої карти 2017 Лотерея «Green Card 2017»

Олена Крыцына отримала грін-карту завдяки виграшу чоловіка. Фото з особистого архіву

Можна додати в анкету старе фото?

Немає. Фотографія повинна бути зроблена протягом попередніх шести місяців і показувати, як ви виглядаєте зараз. Наприклад, якщо три місяці тому ви були блондинкою з довгим волоссям, а потім раптом вирішили кардинально поміняти імідж – коротко постриглися і пофарбувалися в чорний колір, на фотографії ви маєте бути саме брюнеткою з короткою стрижкою.

Такі ж вимоги поширюються на фотографії всіх членів сім’ї, які ви вказуєте в анкеті, у тому числі самих маленьких.

Олена Крыцына була вагітна, коли разом з чоловіком подавалася на грін-карту. Коли дізналися, що виграли омріяну візу, у родині вже з’явилася дитина. Пара повинна була дослать інформацію про малюка, в тому числі, зробити його фотографію. Олені з чоловіком довелося неабияк попітніти, щоб зберегти непосидючого малюка. «Чоловік брав біле простирадло, я клала дитину на неї і веселила, а він, як монстр, стояв над ним і фотографував», – сміється Олена.

Більш детальний опис вимог до фотографії можна знайти в нашій попередній публікації. Крім того, тут можна підігнати ваше фото під потрібні пропорції.

Як зрозуміти, що заяву прийнято?

Після того як ви заповните анкету і натиснете кнопку «Submit» («Відправити»), вам повинно прийти повідомлення, в якому буде вказано номер підтвердження. Його обов’язково потрібно зберегти – без нього ви не дізнаєтеся, виграли грін-карту або немає.

Як не попастися шахраям?

Держдепартамент США наполегливо просить всіх учасників не дозволяти стороннім людям надсилати за вас анкету на грін-карту. Тим більше, що заповнити її може людина навіть з мінімальним рівнем знання англійської мови, особливо за допомогою докладної інструкції «Форуму». Численні посередники, які повсюдно пропонують свої послуги із заповнення анкет, можуть створити чимало труднощів, а то й просто обдурити. Навіть якщо ви вирішите скористатися їх послугами, пам’ятайте: ви повинні бути присутні при процесі заповнення анкети і обов’язково отримати унікальний номер-підтвердження. По ньому ви зможете пізніше перевірити, вас відібрали для участі в програмі чи немає.

Якщо номер підтвердження залишиться у посередника, наслідки можуть бути самими різними: ви можете взагалі не дізнатися, що виграли, або в разі виграшу у вас можуть вимагати чималу суму за те, щоб повідомити вам необхідний код.

Як дізнатися, я виграв грін-карту або немає?

Починаючи з 3 травня 2016 року по 30 вересня 2017 року, використовуючи свій номер підтвердження, ви зможете перевірити статус заявки на сайті www.dvlottery.state.gov. Це єдиний спосіб дізнатися про результати лотереї.

Ніяких електронних або звичайних листів Держдепартамент надсилати не буде.

Єдине електронне повідомлення, яке ви можете отримати від Держдепартаменту США – це нагадування про необхідність перевірити ваш статус після проведення лотереї. Тим більше, офіційна установа ніколи не просить зробити грошові перекази. Будьте в цьому особливо уважні, якщо подавали заявку через посередника.

Допомагає уряд США з переїздом, пошуком житла і роботи в разі виграшу?

Немає. Це завдання людини, що отримав грін-карту. При цьому вам ще потрібно буде довести, що ви після переїзду в США не будете претендувати на отримання соціальної допомоги. Тому вам потрібно буде або знайти роботу, або заручитися фінансовою підтримкою від людини, що живе в Америці, або довести, що у вас є заощадження, необхідні в житті в Штатах.

Важливо пам’ятати: виграш грін-карти – це тільки півсправи, головне – як ви зможете себе реалізувати в Америці. Наприклад, почитайте історію голлівудського продюсера Валерія Філ, яка виграла грін-карту в лотерею і довго не хотіла переїжджати.

Якщо у вас залишилися питання, ви можете їх задати юриста в нашій фейсбук-групі з імміграції (нас вже більше 5000).

Однак пам’ятайте, що крім лотереї «Green Card», є ще як мінімум дев’ять інших способів залишитися в США на ПМЖ.

У кожному з випадків для отримання грін-карти потрібно пройти медичну перевірку і інтерв’ю. Крім того, кожному, хто приїхав в США, варто зробити кілька основних документів: оформити банківські картки, номер соцстрахування і американське посвідчення особи.

Facebook
Tweet
Vkontakte
Google+