Коли починається Петрів піст у 2017 році

Особливості Російської Православної Церкви в тому, що це не лише святкування днів всіх святих, але й тривалі пости. Пост був придуманий для того, щоб віруючі стежили за своїм тілом і могли розібратися в своїй душі, очиститися від усього негативу і зробити її відкритою для Спасителя.

20e567c8821349f35393f1434f819ae9 Коли починається Петрів піст у 2017 році

Пост може бути тілесним, коли віруючий обмежує себе в їжі, і духовним, коли потрібно відмовитися від мирських розваг. Постів багато, і якщо дотримуватися кожен, то можна постити практично весь рік. Один з відомих постів — це Петрів Піст. Він також має назву Апостольський або ж після П’ятидесятниці. У цей період потрібно утриматися від певної їжі на тривалий час.

Петрів піст у 2017 році

Петрів Піст починається слідом за великим церковним святом Трійці, тобто, рівно через тиждень. Початок посту приурочують до понеділка всіх святих, і триває до 12 липня.

Так що часто люди називають його і річним постом. В наступному 2017 році початок Апостольського посту буде 12 червня, тривалість становитиме 28 днів, тому кінець посту призначений на 11 липня. Цікаво, що були такі випадки, коли літнє утримання йшло протягом шести тижнів.

Походження Апостольського посту

Існує дві історії виникнення поста П’ятидесятниці. Можна тільки здогадуватися, яка з версій є вірною.

c67125ff5988ebd9656432a05af7f80e Коли починається Петрів піст у 2017 роціПерша історія свідчить, що введення Християнської церквою Петрова поста було з метою наслідування віруючими людьми двом святим апостолам Петру і Павлу. Апостоли в певний період на протязі деякого часу обмежували себе в їжі, щоб морально і фізично бути готовими до всесвітньої проповіді Євангелія. Пост був затверджений після побудови Константинопольських і Римських храмів імені Петра та Павла.

Інші історики вважають, що апостоли і Петров Пост не мають між собою нічого спільного, оскільки ще третій вік свідчив про літньому утриманні, а апостоли, як ми знаємо, були пізніше.
У часи початку Християнської церкви даний пост розглядався як компенсаторский. Це означає, що ті віруючі, які не тримали Великий піст, могли очистити свою душу і тіло в період Апостольського. Християни — це соборний народ, так що зазвичай вони дотримувалися обидві посади.

Імена для дітей у 2017ba920c83db73cf897bc9c0646edb357d Коли починається Петрів піст у 2017 році році вибирайте, керуючись нашою статтею.

Привітання з Новим роком у віршах є в цій публікації.

Звідси дізнайтеся, що чекає Лева в 2017 році.

Харчування під час посту

Багатьох хвилює питання — яку їжу правильно приймати в період Апостольського утримання. Варто відзначити, що Петрів піст не такий суворий, як великий. Майже щодня можна їсти рибу. Цікаво, що допустимо вживання алкоголю, оскільки він не тваринного походження, але все таки краще не вживати міцні напої в період стриманості.

Але хоча річний пост не занадто важкий, народ раніше вважав його мізерним. Таку думку було з причини того, що після зимового часу року всі запаси продуктів виснажувалися, консервація закінчувалася, а новий урожай ще не встиг. Відомо, що при пості в їжу можна вживати гриби і горіхи, однак в ті часи їх теж не було. Селянам доводилося нелегко, вони часто були голодні, а в їжу приймали тільки зелень, крупи і ягоди. Іноді в меню народу з’являлася риба.

0a58732479dc41e482c65af3f938b8a8 Коли починається Петрів піст у 2017 році

Однак, на сьогоднішній день ситуація набагато простіше. На ринках є достаток продуктів, з яких можна приготувати будь-які пісні страви. Згідно з церковним статутом, по непарних днях тижня належить сироїдіння. Наприклад, це курага, фрукти і овочі, хлібні вироби. В необмеженій кількості дозволяється вода. Що стосується вівторка і четверга, то не можна їсти рибу.

А ось у вихідні та у свята святих прийнято вживати рибні вироби. Русь відома оригінальним стравою рибник — це відкритий пиріг, який начинялся цілою тушкою риби.

Але давні часи відрізнялися не тільки рыбником, але і луковником ( цибулю і тісто), пісної грибною ікрою ( гриби), російської юшкою ( картопля, перловка, капуста, коренеплоди і багатьом іншим.

Однак, протягом усього посту, страви включали в себе овочі та зелень. У сучасному світі також готується пісна окрошка, холодні зелені щі, розсольники і так далі. В будь-яких кількостях дозволено вживання круп, грибів, розтягаїв, ягід ,пісних млинців.

Пост для душі

Таке розмаїття страв ще раз доводить, що піст — це не дієта, і постяться не скинуть зайву вагу. Піст — це очищення душі, позбавлення від всього злого. Під час посту людина пригнічує в собі гнів, воздерживает свою мову від «брудних» висловлювань, перестає брехати і зраджувати.

Піст — це час для каяття, для відпущення всіх гріхів перед Богом. В період стриманості люди утримуються не тільки від тваринної їжі — вони відмовляються від мирських задоволень, щоб усамітнитися зі своєю душею, пізнати себе і наповнитись світлом. Віруючий забуває про хіть, братовбивство, лихослів’я, неправду, клятвопорушення.02978e86d4c7bd54add641f2f0ea0646 Коли починається Петрів піст у 2017 році

Сьогодні в очах багатьох недовіру, нахабство, корисливість, обличчя перехожих червоні від злості. Але Людина — це раб Божий, і пост — відмінний час для розуміння цього. Тільки пізнавши себе, можна пізнати весь сенс життя.

Петров Пост буде корисний для всіх людей, адже дотримуватися його не так і складно, оскільки обмеження в стравах не суворі. Так і утримання від м’яса принесе не тільки користь для здоров’я. але і для морального настрою. Також, Апостольський піст триває близько місяця.

Якщо ви не встигли відпустити свої гріхи під Час Великого посту з яких-небудь причин, Петров пост буде дуже хорошим приводом для цього. Постяться не тільки очищають свій організм, вони також позбавляють від усього поганого свою душу і дивляться на світ зовсім іншими очима.

Багато хто не починають дотримуватися посту, тому що вважають. що не витримають стільки часу без тваринної їжі і мирських задоволень. Однак, якщо ви віруюча людина, то спробуйте — і у вас все вийде!

У наступному відео — ще трохи інформації про те, що ж таке Петрів піст.